Kan man förhandla om fondrabatt på banker?
Sök:

Kan man förhandla om fondrabatt på banker?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Victor

ställde för sedan frågan: Kan man förhandla om fondrabatt på banker?

Hej,

Många har ju lärt sig vikten av att föhandla bolåneräntan. Men finns det mer att förhandla om med bankerna? Jag har haft tur i livet och har fått en bra deal med nordnet gällande bolån. Men då mitt bolag kräver att jag även är kund hos handelsbanken så måste jag träffa dem en gång per år för att få ”råd”.

Rådgivningen går till mångt och mycket ut på att de skall sälja på mig värdelösa produkter som tjänstepension(jag föredrar direktpensionsspar), samt var de väldigt intresserade att sälja på mig bolån. Efter mycket om och men så kunde de matcha nordnet om jag flyttade dit mitt kapital. Så klart sa jag då att om jag bara kan välja mellan handelsbankens fonder så vill jag ju ha fondrabatt. Så jobbade de tydligen inte då det var omöjligt. Fast på PPM får man rabatt tyckte jag.

Så min fråga är egentligen är fondrabatt en möjlig förhandlingsfråga?

Mvh Victor

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Om det är fonder som inte är bankens egna är det ju inte de som sätter avgiften på fonden, de kan t.ex. inte påverka vilka avgifter Spiltan eller Didner & Gerge sätter. Banken är bara ett sätt att nå fonden i detta fall, de har inte den makten att sänka någon annans avgift.

Att man får rabatt på PPM handlar om att det är en del av den allmänna, statliga pensionen som har betydligt större möjlighet att förhandla om detta än vad en enskild aktör som bank kan vara.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Fast de har ju en rätt saftig förmedlingsbonus, eller håller du inte med? https://www.collectum.se/Global/Valbara%20produkter%202018/Produktbeskrivning/produktbeskrivning%20Danica.pdf

  I länken ovan är det Danica som förhandlat rätt bra med Didier, Öhman och Swedbank. Även om t.ex Avanza/Nordnet tjänar mest på belåning, courtage så har de en rätt stor intäktskälla iform av förmedlingsavgifter, i princip skulle t.o.m de kunna ge rabatt på fonder till större kunder. Så klart inte på Superfonderna…

  Så att inte ens kunna ge rabatt på sina egen fonder är rätt dålig stil kan jag tycka. Förstår inte varfö man inte skulle förhandla om den, dvs lägg sig ner platt. Är rätt säker på om att i framtiden kommer man kunna förhandla med detta precis som med ränterabatt på bolån.

  Trots allt är jag är jag rätt säker på att bloggens skapares åsikt är att extremt få förvaltare slår index över tid, om det stämmer borde det ju vara ett ypperligt förhandlingsargument.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Victor
 2. Vit pil

  Du kan absolut försöka, har aldrig hört talas om att det har gått igenom eller varit möjligt men kör på om du känner att du har lust och energi!

  Då Sverige överlag har bland de lägsta fondavgifterna bland länder överlag och genomsnittet minskar år för år känner jag personligen att jag inte har nog tid och ork att försöka förhandla om detta, men uppdatera oss gärna med hur det går om du kör det :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elin Agorelius

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Under alla mina år i bank, så har jag aldrig hört talat om något sådant.

Du får istället  välja fonder med låga avgifter. Handelsbanken har ju faktiskt ganska många sådana i sitt utbud.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Fast samtidigt, via PPM och Collectum så är ju rabatten enorm. Varför skulle man som privatperson inte kunna förhandla också. Kan ju jag tycka.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Victor

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Rätt tråkigt att det är så. Borde ju finnas goda möjligheter till förhandling med tanke på rabatten man får via tjänstepension(collectum) eller PPM. Känns dumt att bara acceptera läget, allt är väl ändå förhandlingsbart. I detta fall kommer jag ju inte att byta då jag kan köpa samma fonder till samma pris på nordnet.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag skulle inte heller byta i ditt fall. Att ha kontakt / råd från bankens rådgivare ska både verkligen bli givande och trevligt, samt ge varaktiga förbättringar/resultat för din privatekonomi. Det är du som styr och väljer här.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adde
 2. Vit pil

  Bankernas marginaler på indexfonder är inte speciellt höga, i alla fall om man jämför med bolånen..

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 3. Vit pil

  Skulle vilja påstå att du har fel där Nestor. Iaf om man fortsätter med att jämföra SHB, ta deras nya Collectum avtal, där är deras enda indexfond rabatterad rejält, faktiskt över 900%, å då är jag rätt säker på att de fortfarande gör vinst. Har svårt att tro att banker jobbar gratis. https://www.collectum.se/Global/Valbara%20produkter%202018/Produktbeskrivning/produktbeskrivning%20Handelsbanken.pdf

  Deras aktiva fonder sänker alla till under 0.3% från över 1,4-1,6% Rätt bra marginaler mao. Ja jag inser att jag att jag inte bjuder upp med samma kapital som en hel valcentral som Collectum. Men det hindrar mig inte från att tro om 5-10 år så kommer detta vara en förhandlingsfråga precis som rabatten på bolån är idag. Asset managements gulddagar är över, så läng de så klart inte slår index mer än 10år i rad..

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Victor
 4. Vit pil

  Du kan knappast jämföra Collectums gigantiska fondmassa med en vanlig småsparare beskedliga innehav.

  Ett exempel. Går du till ICA och köper en liter läskedryck får du betala ett pris. Köper du 10 ton av samma vara blir priset ett annat. Det är ju så marknaden fungerar.

  Förresten, vad tror du marginalen är på ICA? Jag kan lugnt försäkra dig om att den är högre än både 0.4 och 1.8 procent…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-28 klockan 09:06 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂