Kan man ombalansera för ofta?
Sök:

Kan man ombalansera för ofta?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Morris

ställde för sedan frågan: Kan man ombalansera för ofta?

Aktiedelen i portföljen har gått väldigt bra under årets första två månader och jag funderar på att göra en extra ombalansering. Skulle det vara fel, det allmänna rådet är ju att ombalansera en eller max två gånger om året. Varför inte kvartalsvis eller till och med månadsvis?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Det finns ett par nackdelar med att ombalansera ofta:

 • Du låter inte vinnarfonderna ”springa” d.v.s. utnyttjar inte momentumet vilket kan ge lägre totalavkastning
 • Delar av portföljen ligger utanför marknaden oftare och orsakar därmed s.k. ”slippage” (avvikelse mot index). Beroende på hur index utvecklar sig kan det såklart vara både bra eller dåligt, men eftersom aktiemarknaden har en förmåga att öka över tid så är det större risk att din avkastning blir lägre (om än marginellt).

En medelväg, som jag själv använder, är att ombalansera så långt det räcker med mina månatliga nyinsättningar.

/Björn

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Håller med Björn, det går att göra för ofta då du flyttar ut pengar från marknaden väldigt ofta.

  En – två gånger om året är rimligt att ombalansera, låt pengarna jobba för dig, peta inte för mycket!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 2. Vit pil

  Håller helt med föregående talar. Studier visar att man utan problem kan låta det löpa 5 procent från ursprungsfördelningen. Det vill säga att om du kör 60/40 så är det okej att det rör sig 55-65 i aktiedelen och 45-35 i räntedelen.

  Fondrobotar som t.ex. Lysa ombalanserar löpande på intervall som ovan istället för på tid som vi människor. Om man vill fördjupa sig så rekommenderar jag Vanguards studie ”Best practices for portfolio rebalancing” som går genom det i ganska god detalj.

  De konstaterar ungefär det som vi alla skriver ovan.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  En annan variant är The Larry Swedroe 5/25 Rule som innebär att du rebalanserar när en portföljdel avvikit med 5 procentenheter eller 20% från ursprungsvikten, beroende på vad som inträffar först.

  För en lite mindre portföljdel, på t.ex. 10%, blir det ganska extremt om den ska rebalanseras först när den avvikit med 5 procentenheter eftersom det motsvarar en rörelse på 50%. I det fallet sker rebalanseringen istället vid 25% avvikelse.

  Jag själv använder mig av den regeln men utgår från 5/20. Men det förutsätter såklart att man är villig att titta till portföljen lite oftare, särskilt efter en tid med större marknadsrörelser.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Björn

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-23 klockan 22:20 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.