Kan man se börskrash som juldagsrea?
Sök:

Kan man se börskrash som juldagsrea?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sara

ställde för sedan frågan: Kan man se börskrash som juldagsrea?

Hej på er,

Jag undrar hur det varit vid tidigare krascher. Ni har nämnt att ni förlorat allt kapital vid tidigare krascher. Var det för att ni sålde fonderna/aktierna istället för att vänta ut kraschen?
När krashen kommer kan man då sälja av en del av sina räntefonder för att handla aktiefonder. Dvs att man ökar andelen aktier mot räntor. Kan man beskriva detta som när man handlar på juldagsrean?

Mvh Sara

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Om du brukar handla på juldagens rea så fortsätt med det. På juldagen är börsen stängd så du får handla annat än aktier.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Skämt åsido, jag brukar håller mig till enkla 25%-regeln:

  När börsen går ner 25% köper jag aktier med alla mina räntor. Om börsen skulle gå ner 25% till då säljer jag allt och köper räntor i stället. Om börsen efter det rasar ytterligare 25% då är det ett bra köpläge och det blir aktier igen. Och ifall börsen skulle fortfarande sjunka med 25% då lämnar jag börsen helt och hållet, skriver ett brev till tomten och väntar på julafton.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 2. Vit pil

  Jag fortsätter att investera som vanligt , alltid gjort och tjänat mycket på ,,krascher,, men ,,det kräver stake,,

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Det är ju så det fungerar med ombalanseringar; om man t.ex. har 60 % aktier och 40 % räntor och börsen faller kraftigt kommer man att sälja en del räntor och köpa aktier vid ombalanseringen. På så sätt handlar man på ”rea”.

Sedan kan man försöka tajma marknaden enligt någon tumregel eller ren känsla och ändra sin fördelning beroende på marknadsläget, i extremfallet mellan 0 och 100 % aktier. (Eller ännu mer extremt genom att blanka.)

Det är så klart inte enkelt, även om man efter ett stort fall på börsen kan utgå från att det kommer att vända uppåt även om man inte vet när. I alla fall om man har en positiv grundsyn kring mänsklighetens utveckling. Problemet är väl främst att det är omöjligt att veta när man ska sälja aktier på ”toppen”. Man vet aldrig hur länge till en positiv utveckling kan fortsätta. Om man säljer för tidigt kan man gå miste om väldigt mycket avkastning. Så att man blir en förlorare även om man undgår en kommande nedgång. De flesta som försöker tajma marknaden misslyckas och förlorar jämfört med dem som låter bli.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-10-23 klockan 19:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.