Kan man verkligen räkna hem en bostadsrätt?
Sök:

Kan man verkligen räkna hem en bostadsrätt?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Holger

ställde för sedan frågan: Kan man verkligen räkna hem en bostadsrätt?

Hej allesammans!Jag har alltid sett framför mig att jag skall äga en bostadsrätt istället för att hyra. Nu när jag har börjat närma mig kontantinsatsen på ca 350 000 kr så börjar jag undrar om det verkligen är så fördelaktigt som alla påstår.I dagsläget bor jag i en nyrenoverad hyresrätt där allt ingår och den kostar 8700 kr/månad. Om jag med en ränta på 1,5% skall hamna på samma månadskostnad så behöver jag gå ner lite i antingen standard eller storlek men det kan jag leva med. Utav månadskostnaden så är ca 3000 +/- 500 amortering. Den faktiska kostnaden för att bo är med andra ord ca 3000 kr billigare i en bostadsrätt.Men..Hur lång tid tar det då att räkna hem detta? Till och börja med så tar det 10 år innan jag kan räkna hem kontantinsatsen. Placerar jag den på börsen och får en avkastning på 7% så har jag fördubblat summan och har nu 700 000 riksdaler. Om jag hade köpt och amorterat så hade jag betalt in en insats till och min ägarandel i bostaden bör således också vara 700 000. Efter 20 år har jag amorterat in 2 kontatinsatser och mitt \”stake\” i bostaden är nu 1 050 000 kr. Börspotten har dock fördubblats en gång till och har nu ett värde på 1 400 000 kr.Utöver detta så har jag inte räknat med saker som att jag själv måste köpa nytt kylskåp om det går sönder osv.Visst kanske det kan löna sig i längden. Men vad händer om räntan går upp? Vad händer om ränteavdraget försvinner? Det är lite väl många frågetecken kan jag tycka.Nu säger många att bostaden också kommer att öka i värde och att man skall se den som en investering. Men är det verkligen rationellt att förvänta sig en värdeökning större än inflationen? Visst är det många som har tjänat stora summor på sina bostäder de senaste åren men är det på grund av en riktigt värdeökning eller ett resultat utav spekulation och politiska beslut?

Det finns 6 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Historien talar för att köpasin bostad. Amortera ner till 50% och placera sedan resten på börsen i billiga breda indexdonder och vips så är det en bättre affär än hyreslägenhet.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Du har helt rätt i att det inte självklart är lönsamt att köpa sin bostad jämfört med att hyra. I den enskilda jämförelsen beror det ju på hyran du jämför med och pris/övriga kostnader etc. på bostaden du köper.

Det är ju också omöjligt att förutsäga framtiden. Kommer räntorna att gå upp? Inflation/deflation? Kommer hyrorna följa med inflationen, eller höjas mer än så? Ränteavdragen? Kommer hyresregleringen tas bort osv.? Väljer du ut specifika tidsperioder så går det nog att hitta exempel på att alla alternativ hade varit bäst ekonomiskt.

Men vilket som är bäst är ju inte självklart. I slutändan tror jag dock att det för de flesta handlar om att det sällan är likvärdiga bostäder som finns på hyresmarknaden som finns i det självägda beståndet. Det är t. ex. sällsynt med villor som hyrs ut längre tid. Det är väl i princip bara ”standard”lägenheter i vissa områden du kan jämföra rakt av utan att det blandas in subjektiva åsikter som var och hur man vill bo som spelar in.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det som känns så lurigt med hela bostadsmarknaden är att det finns så många externa faktorer som styr prisutvecklingen. Politiska beslut som skiftar varje mandatperiod.

  För egen del så valet utav bostadsrätt kontra hyresrätt en ren ekonomisk fråga. Jag trivs jättebra i min hyresrätt som ett hem att bo i. Frågan är bara om det hade varit bättre för plånboken om lägenheten var en bostadsrätt?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Holger
 2. Vit pil

  Det tråkiga är väl att det inte finns något självklart svar. I efterhand är det ju lätt att räkna ut en jämförelse mellan 2st lägenheter men att förutsäga marknader som dessutom är utsatta för politiska regleringar på någon längre sikt är omöjligt. Gäller både hyres och köpesmarknaderna.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle

Kommentera

svarade på frågan för sedan

hej. jag tycker att du räknar fel. om du ser bostad som en investering så kan du låna till att köpa aktier.

bostad 2 miljoner

global index 2 miljoner

10år senare så kommer indexfonder generera mer pengar.

Bostad är en konsumtion ingen investering. En bostad skapar inte pengar till din plånbok som aktier gör samt att ränta på ränta effekt uteblir.

fördelen med hyresrätt och aktier är flexibiliteten. om du hittar en partner eller jobb i en annan stad så slipper du tänka på att sälja din konsumtion i fel tid.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag är också lite inne på att se det som konsumtion. Jag tycker att för många köper för dyra bostäder med motiveringen ”det är ju ändå en investering”. Det är dock lite svårt att leva av sin bostad som pensionär såvida man inte säljer den och flyttar in i en hyresrätt. Och inte ens då är det säkert att bostaden har ökat i värde.

  Låt säga att jag säljer den efter 40 år när det är dags att gå i pension. Om bostaden har legat still i prisutveckling och bara hängt med inflationen så kommer jag att förlora pengar på grund av att jag måste betala reavinstskatt på något som inte har ökat i värde. Till råga på detta så har jag betalt en halv lägenhet till i bara räntekostnader.

  Frågan handlar egentligen om vilken konsumtion som är att föredra framför den andra?

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Holger

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Att köpa sig ett boende gör man inte för att tjäna pengar utan för att öka sin egen livskvalitet.

Jag köpte villa för snart 40 år sedan. Har detta varit en bra investering?

JA. I så måtto att barnen fått en bra uppväxt, fått bo i ett lugnt område och att vi har har trevliga grannar.

NEJ. Stora kostnader för ombyggnation, underhåll, renovering av badrum osv. Hade jag lagt de pengarna på börsen hade utfallet troligen varit lika bra. Lägg därtill all den tid som lagts ned på gräsklippning, trädgårdsarbete, målning mm. Hade jag gjort extraknäck och köpt aktier för pengarna i stället hade detta gett ytterligare tillskott.

Ångrar jag mig? NEJ. Jag bor billigt och har det bra. Även om jag hade haft några 100 000 kr till, så hade jag ändå inte velat bo i hyresrätt.

Självklart skall man tänka igenom sin ekonomiska situation när man köper bostad. Prioritet nummer ett bör ändå alltid vara: Kommer jag att trivas bättre i min nya bostad? Att spekulera i huruvida värdeutvecklingen på fonder kommer att vara bättre än värdeutvecklingen på bostäder är det ändå ingen som vet.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Intressant!

  Ja om man är ute efter ett boende som helt enkelt inte finns på hyresmarknaden så finns det ju inget annat alternativ än att köpa.

  I mitt fall så bor jag i en fin lägenhet i ett trevligt område och det är så jag vill ha det i fortsättningen också. Det kanske är bättre att köpa sitt boende men det känns samtidigt olustigt att bränna hela aktieportföljen och belåna sig upp över öronen bara för att ”äga” sitt boende.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Holger

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Håller med i allt Nestor säger här.

 

Tomas, vart får du denna infon från? Snabb googling visar att bostadspriserna från 1986 har gått upp med 694%

https://www.ekonomifakta.se/fakta/ekonomi/hushallens-ekonomi/bostadspriser/

 

Tar vi ett svensk aktieindex inkl. utdelning så har de gått upp 2096% sedan 1986

http://www.fondbolagen.se/sv/Statistik–index/Index/Marknadsindex/SIXRX—aktuell-graf/

Var däremot svårare att hitta globalindex (någon som vet?) men då dessa består av 60% USA så tar jag härifrån rikatillsammans ca 900%.

Amerikanska börsen S&P 500 historik på årsbasis

 

Men som Nestor säger, här är de en fråga hur du vill bo inte vad du tror du tjänar mest pengar på. Så Holger om du trivs där du bor och till och med tror du skulle flytta till något sämre så tycker jag inte du ska göra de. Så länge du har disciplin så är aktiemarknaden ett bättre alternativ (historiskt) än bostadsmarknaden.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Historiskt sätt har det alltid varit en bra affär att äga sitt eget boende i stället för att betala hyra till en fastighetsägare som blir miljonär på ditt boende. I vissa fall kan det vara mer ekonomiskt fördelaktig att inte amortera bort hela lånet.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-05 klockan 01:36 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.