Kan någon berätta djupgående om Avanza portföljgenerator?
Sök:

Kan någon berätta djupgående om Avanza portföljgenerator?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av philip

ställde för sedan frågan: Kan någon berätta djupgående om Avanza portföljgenerator?

T.ex om, är den bra, kan man ändra månadsparandet som sker automatiskt, kan man ha den under en tidsperiod på 20år?? Vad ska hända för att jag ska bli jag av med alla pengar etc

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Den är väl rätt ok, men det enda den gör är egentligen att ta fram fonder med hög morningstar-rating och/eller låg avgift. Du kan lika gärna läsa jans artikel ”bästa fonderna 2018” och välja fonder själv 😊.

Indexfonder kan du ha på 20 års sikt ja. För att du ska förlora alla pengar måste alla företag i fonden (ofta över 1000 i en globalfond) gå i konkurs. Nedgångar på 50% som tar åratal att återhämta sig kan du dock räkna med på 20 års sikt.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag tycker att den föreslår onödigt dyra fonder. Till exempel inom kategorin ”Global” där de inte ens har med sin egen fond Avanza Global, och istället föreslår en exakt likadan indexfond som kostar fem gånger så mycket (tiotusentals kronor mer).

Riskspridningen är bra, precis som Linus säger. För att du ska förlora alla dina pengar så ska några tusen av de största företagen i världen gå i konkurs. En globalfond äger till exempel Amazon, Apple, Google, banker, fabriksindustrier, läkemedelsbolag, matvarukedjor, energibolag, allt. Det kan dippa i värde absolut, speciellt på kort sikt som oftast byggs upp igen, men för att verkligen förlora alla dina pengar i en bred global indexfond så har hela samhället kollapsat.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-30 klockan 21:19 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.