Kapitalförsäkring, barn. Mitt barn är 18 år, dålig avkastning, vad gör jag nu?
Sök:

Kapitalförsäkring, barn. Mitt barn är 18 år, dålig avkastning, vad gör jag nu?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Malin

ställde för sedan frågan: Kapitalförsäkring, barn. Mitt barn är 18 år, dålig avkastning, vad gör jag nu?

Hej Jan och Caroline!

Har hittat till er först nu och är så tacksam för det! Mitt äldsta barn har precis fyllt 18 år (har tipsat henne om er och hon är redan betydligt mer insatt i sparande än vad jag har varit! Stort tack för detta! Kan vara det bästa jag gjort för mitt barn?)

Jag gjorde ju i alla fall 1 rätt som startade en kapitalförsäkring för ca 8 år sedan där vi sparar barnbidraget 2000 kr till båda barnen. Nu tycker vi att värdet är väldigt lågt? Räknat fram att snittavkastningen endast är 4% per år samt betalar vi ju en avgift på ca 700-800kr/kvartal?

Fonderna är SEB Strategi tillväxt, SEB hållbarhetsfond Europa Lux, SEB Global chans/Risk.

Utvecklingen känns ju inget vidare. Då pengarna är till insats till boende för båda våra barn kan vi spara  ytterligare med en längre tidshorisont, ca 5 år för den äldsta och 10 år för den yngsta.

Vad rekommenderar ni att man gör i det här läget?

Alla tips tas tacksamt emot

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Kul att du sparat till barnen. Och kul att de ligger i fonder. Bättre än vad de flesta föräldrar gör.

Ta gärna feedback från många personer. Men min åsikt är att SEB:s fonder verkar tråkiga och dyra.

Snitträntan på dessa tre fonder är 1,75 vilket är väldigt högt. Helst skulle jag föra över pengarna till Avanza. Det kommer också dottern uppskatta, speciellt om hon redan nu verkar intresserad! Avanza har en bättre sida/app för investering, och mycket billigare fonder.

Måste ni vara kvar på SEB hade jag tagit SEB Etisk Global Index som kostar 0.45%, men som är en globalfond och som gått bättre än era tre fonder.

På Avanza hade jag tagit Länsförsäkringar Global Indexnära. Och som svensk fond hade jag tagit Spiltan Aktiefond Investmentbolag.

Som alltid är investering en risk, och pengarna kan gå ner i värde också. Men en billig globalfond + Spiltan borde i de flesta lägen gå ner mindre än existerade tre fonder.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack Johan! Uppskattar mycket ditt utförliga svar!

  Om Avanza, skall jag då starta en kapitalförsäkring hos Avanza att föra över till eller är det bättre med ISK i mitt namn?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Malin
 2. Vit pil

  Jag tycker du ska köra i kaptilförsäkring i barnens namn om nu pengarna ska vara barnens helt egna. Kör ISK i ditt namn om du vill bestämma vad pengarna går till. Är pengarna barnens idag så får du nog inte ens ”ta tillbaka” dem.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-09-20 klockan 15:02 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.