Kapitalförsäkring på Skandia
Sök:

Kapitalförsäkring på Skandia

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anna

ställde för sedan frågan: Kapitalförsäkring på Skandia

Har en kapitalförsäkring som mina föräldrar har sparat sen jag var liten, idag är jag 30 år och fick reda på denna kapitalförsäkring för ca 3 år sen. Har nu märkt att de två fonderna (Lannebo småbolag, Skandia Småbolag Sverige), har ganska höga avgifter, samt en fondvärdesproportionell avgift som dras varje månad och samt årsavgift, 360 kr.

Jag skulle nu gärna vilja ha lite hjälp! Ska jag vara kvar i Skandia eller ska jag sälja av fonderna och öppna en kapitalförsäkring på Nordnet eller Avanza? Enligt mig är det en ganska stor summa jag har just nu på Skandia, men har säkert gått miste om flera tusen med tanke på dessa avgifter.

Tanken är såklart ett privat pensionsspar.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Anna!

Om det är ett långsiktigt pensionssparande så brukar det löna sig att flytta pengarna till ett ISK eller en KF och placera där istället.
Men för att du ska vara helt säker så har Jan gjort en kalkylator som du kan skriva in alla värden i och du kan då se om det i just ditt fall är värt en flytt eller ej!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Okej, då ska jag givetvis kika på det! Ja, tanken är ett privat pensionsspar. Tack!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna
 2. Vit pil

  Saken är den att den redan ligger i en KF och det kostar ingenting om jag väljer att plocka ut pengarna. Frågan är om man då ska plocka ut summan och öppna nytt kapitalförsäkringskonto på Nordnet eller Avanza för att slippa bla årsavgift? (Ev att då ha en eller två indexfonder istället för de två fonderna jag har).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna
 3. Vit pil

  Ahaa, förstår!

  Det kan va värt att flytta till en bank som inte har några avgifter om du ska spara under en lång tidshorisont.
  Eftersom du då blir beskattad vid flytten ca 0.1% av hela kapitalet, men om det är ett långsiktigt pensionssparande så kommer det vara värt en flytt för att slippa kostnaden på KFen och den extra totala avgiften på fonderna som troligtvis är lite högre hos din ”vanliga” bank än dom fonderna du kan spara i hos t.ex Avanza och Nordnet.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-06-10 klockan 18:21 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.