Kapitalförsäkring-Tidsbegränsad kapitallivränta med återbetalningsskydd ?
Sök:

Kapitalförsäkring-Tidsbegränsad kapitallivränta med återbetalningsskydd ?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Olof Tapper

ställde för sedan frågan: Kapitalförsäkring-Tidsbegränsad kapitallivränta med återbetalningsskydd ?

Hej

Tack för alla bra tips och nya ideer. Du är verkligen en hjälte för oss småsparare:)

Såg nyss din video om ’förbättra din pension i några enkla steg’ Min fråga är – Du talade om privat pensionssparande och jag har detta på min bank SEB heter kapitalförsäkring går 400 kr där varje månad , Du sa i din video att detta med privat skulle man strunta i om det inte är ISK . Jag har börjat med nybörjarportföljen inne på nordnet och satt det på 5 år egentligen till insats till hus men tror jag behåller det till pensionen och jag månadsspar 500 kr där inne ska höja detta sen men som sagt måste först spara till buffert och sen till insats. Blev en massa frågor nu men här kommer dom.

1. kan jag och bör jag avbryta mitt sparande i kapitalförsäkring och lägga detta i mitt isk istället är detta bättre? (Kan jag avbryta min kapitalförsäkring inne på seb?)

2. Blir lite snurrig av att du säger att man ska minst lägga pengarna på 5 år på nybörjarportföljen men hur gör jag om jag vill lägga det till min pension cirka 30 år är 38 år. Hur gör jag efter 5-6 år när tiden gått ut du sa någon gång att det är bara att börja om igen med 5-6 år i stöten ?

3. Jag bor med min fru i en hyreslägenhet här i Malmö. Hur stor buffert skulle du rekommendera att jag har? hon ska faktiskt börja plugga och ta lån på csn så kan ej spara så mycket den tiden hon ska plugga i 1 1/2 år. Hon har buffert men den bufferten är hennes som hon behöver. Så det handlar om min bufert? Har en fast anställning på 71% men jobbar oftast upp till 100% och ibland mer försöker jobba mycket nu.

4.Sen var det detta med tjänstepensionen kan jag ändra den? eller förstod inte . Har 3 olika

1. PA-KFS 09 Alecta Optimal Pension
2. Avtalspension SAF-LO Traditionell försäkring och KAP-KL / AKAP-KL Traditionell försäkring
3. KAP-KL/AKAP-KL avgiftsbestämd ålderspension

Vad kan jag göra med dom? Det är inte bra eller?

Kommer säkert mer frågor men hade varit jätteglad om du eller någon skulle kunna svara på mina frågor . Och tack så jättemycket för allt du gör Jan och Tack till din fru med.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Olof!

1: En kapitalförsäkring är en kontoform som liknar ISK mycket, skillnaden är att vissa aktörer tar extra betalt för att du ska ha denna KF. Jag tittade på konsumenternas.se där man kan jämföra olika Kapitalförsäkringar och det ser ut som att de både tar ut en årsavgift i kronor och en i procent. Alltså skulle ett kostnadsfritt ISK vara med gynnsamt för dig, inga onödiga avgifter. Gällande om du kan avsluta den eller inte beror lite på ditt avtal, om ni har någon bindningstid t.ex?

2: Det går fint att spara i Nybörjarportföljen i 30 år om man vill. Om du månadssparar i utvalda fonder under den perioden behöver du inte göra något i stöten, utan det fortsätter kontinuerligt. Dock kan du ha med dig att Nybörjarportföljen har medelhög risk och därför rekommenderas på ca 5-7 års sikt. Om man sparar till t.ex. pensionen på 10+ års sikt är Globala Barnportföljen ett alternativ. Högre risk, men eftersom det sparas längre så kan man ta den risken.

Globala barnportföljen | Spara pengar långsiktigt i indexfonder

3: Har du läst artikeln med fyra-hinkar-strategin? Den handlar just om fördelning av sparandet, hur mycket man behöver. En tumregel är två i hushållet: 3-4 månadsutgifter i buffert. Jag personligen gillar att ha en än större buffert, gärna 6 månadsutgifter.

Fyra-hinkar-strategin: få rätt balans i sparandet

4: Om du kan ändra pensionen beror lite på avtal, även detta. Något man kan göra med tjänstepensionen är att ändra från Traditionell försäkring till en så kallad Fondförsäkring. I en fondförsäkring kan du själv välja vilka fonder (utifrån aktörens utbud) din tjänstepension skall placeras och då kan man använda sig av RikaTillsammans filosofi med indexfonder och låga avgifter.

Hoppas du känner att du fick svar på frågorna!

Hälsningar
Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack så jätte mycket för alla dina svar Elin :)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Olof
 2. Vit pil

  Så lite så, bara kul om man kan hjälpa :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elin Agorelius

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-04-05 klockan 09:50 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.