Vad är fördelarna med att använda kapitalförsäkring istället för ISK när man sparar till barnen?
Sök:

Vad är fördelarna med att använda kapitalförsäkring istället för ISK när man sparar till barnen?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Emma

Den här artikeln publicerades 2017-04-24 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Vad är fördelarna med att använda kapitalförsäkring istället för ISK när man sparar till barnen?

Hej!

Tack för dina goda tips och råd och för en bra blogg. Jag har precis öppnat ett ISK för att spara till vår nyfödde son men hörde att du rekommenderar att ha kapitalförsäkring istället för sparandet till barnen. Vad är fördelarna med att använda kapitalförsäkring istället för ISK? Eller kanske snarare vad bör jag tänka på om jag väljer ISK istället?

Stort tack på förhand!

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Emma,

Kapitalförsäkring brukar jag (och de flesta andra) rekommendera eftersom:

 • Det kan stå i ditt namn med barnet som förmånstagare

Problemet med ett ISK-konto i barnets namn är:

 • Barnet får full dispositionsrätt på sin 18 års dag (du har inget att säga till om längre)
 • Ett sparande i barnens kan också leda till att vid stora belopp måste du anmäla det till kommunen. Jag skrev en artikel om det här.
 • ISK är personligt och det går inte att spara till flera barn i samma ISK. Läs mer om att spara sammanslaget.

Problemet med ett ISK i ditt namn med ett sparande till barn

 • När du ska ge pengarna till barnet så drabbas du i onödan av en skatt eftersom ISK inte går att överlåta

Hoppas det var svar på din fråga!

Hälsningar,
Jan

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Jan!

  Stort tack för bra och värdefullt svar!

  En sista fråga, om du har möjlighet att svara, är gällande vilken typ av skatt man behöver betala om man har ett ISK i sitt eget namn och istället plockar ut pengarna för att ge sina barn?

  Hälsningar,
  Emma

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emma
 2. Vit pil

  Om de ska investeras igen så blir det ju en skatt på insättningen enligt isk-skatten det året. Den i sin tur beror ju på statslåneräntan.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Om jag väljer att spara till mina barn i en kapitalförsäkring men inte skriver dem som förmånstagare. Har det någon betydelse den dagen jag väljer att ge mina barn pengarna? (Jag är införstådd med att pengarna tillfälle amin make om ngt händer mig).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Catharina Andersson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-24 klockan 23:00 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.