Kapitalspar till barnen - byta fond/fonder eller inte?
Sök:

Kapitalspar till barnen – byta fond/fonder eller inte?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Hanna

ställde för sedan frågan: Kapitalspar till barnen – byta fond/fonder eller inte?

Jag och min man har dålig koll på fonder men bestämda oss för att starta sparande till våra barn i samband med att de föddes. Vi lät vår bankkontakt rekommendera något utan att kolla upp det närmare eftersom vi inte har någon koll. Vi blev rekommenderade att starta ett kapitalspar med fonden Handelsbanken Multi Asset 100. Nu när jag försöker få lite koll ser jag att den har gått bra men förvaltningsavgiften är 1,55 och ratingen är låg. Vår barn är nu 10 och 12 år gamla. Ska vi bara lämna det som det är eller omplacera? Tacksam för input :-)

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Plocka ut pengarna fortare än illa kvickt, MultiAsset har inga fördelar alls för dig (däremot för banken) utan är bara en dyr fond-i-fond. Starta en kapitalförsäkring på Avanza (eller ISK hos Lysa) och placera pengarna där istället. Hos Avanza kan ni följa Jans råd och modellportföljer, hos Lysa ställer ni in önskad risknivå så sköter de resten för en betydligt lägre avgift än SHB. Om ni vill sköta det själva kan ni titta t.ex. på Nybörjarportföljen (lite försiktigare) eller Barnportföljen (lite mer risk) här: https://rikatillsammans.se/ombalansering-2020/#sammanfattning

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-13 klockan 10:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.