"Kasta ut" en fond
Sök:

"Kasta ut" en fond

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sanna Lundgren

ställde för sedan frågan: "Kasta ut" en fond

Hej,

Jag undrar över vad Jan menar är han skriver att han ev tänker ”kasta ut” en fond han sparar i för att byta ill någon annan? Betyder det att han säljer av hela innehavet eller enbart slutar månadsspara?

Om han säger av hela innehavet betyder det då att den summan sätts in som klumpsumma i den nya fond som han byter till?

Vore väldigt tacksam för svar.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej

 

Utan att veta vilket sammanhang du/Jan talar om skulle jag svara att det innebär att sälja hela innehavet. I en ISK/KF får det inga skattekonsekvenser och vanligen är det inte heller någon sälj- eller köpavgift för fonder.

Om fonden ersätts med en likvärdig fond. Exempelvis en global indexfond ersätts av en annan global indexfond så är det rimligt att köpa den nya fonden för samma belopp. Är det istället en fond som säljs för att man inte längre tror på branschen/området är det rimligt att omfördela inom hela portföljen alternativt stå utanför tills man har bestämt sig vad man ska investera i.

Vad tycker du?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej och tack,
  Sammanhanget var att jag läste en kommentar där Jan sa att han skulle kasta ut en fond till förmån för en annan och då till en i samma kategori bara bättre (förhoppningsvis). Jag håller med dig i vad du skriver och kommer nog agera utifrån det.
  Mvh

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sanna Lundgren

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-05-09 klockan 08:09 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.