Kategori på mitt sparande?
Sök:

Kategori på mitt sparande?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anders

ställde för sedan frågan: Kategori på mitt sparande?

Hej!
Jag är 32 år och har precis insett vikten av att ha ett sparkonto. Jag har levt rätt slösaktigt framtill nu, och jag vill verkligen komma igång med mitt sparande på allvar. Jag gillar tänket med 4 hinkar!

Jag är fast anställd, bor i hyresrätt och har ingen bil, så jag har inte så mycket oförutsedda utgifter att betänka, förutom ifall jag skulle bli arbetslös. Jag har hittills lyckats skrapa ihop 25 000 i buffertsparande, och jag har även 23 000 i pensionssparande. Jag får ut ca 17 000 efter skatt, men planerar att börja studera, så då blir ju inkomsten givetvis lägre. Jag har ett lån på 100 000 som jag sakta men säkert betalar av (jag tänker betala av lånet innan jag börjar studera).

Frågor:

Min diskmaskin som jag bekostat själv, min cykel och min dator kan ju gå sönder, och så kan jag bli arbetslös. Det är väl ungefär det som är det oförutsedda. Mitt mål för bufferten är 40- 50 000:-, är det rimligt?

Mina pensionspengar finns just nu i en portfölj som Avanza plockat ihop åt mig. Ska jag flytta pengarna jag har sparat till pensionen till bufferthinken så att jag snabbare når mitt mål och kan börja på nästa hink, eller ska jag låta dem vara?

Angående de 4 hinkarna. Var kommer pensionssparandet in i bilden? Ska man ha ytterligare ett sparande till pensionen, utöver de 4 hinkarna, eller ska pensionssparandet vara i någon av hinkarna?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Anders!

Kul att du har hittat sparandets värld!

En buffert för en med dina potentiella utgifter skulle jag säga att du inte behöver över 30k, jag har själv en bostadsrätt samt bil och anser mig själv klara mig på 50k. Men det är såklart individuellt!

Nej, jag tycker inte att du ska flytta borta pensionssparandet till bufferten, låt ränta på räntan fortsätta arbeta där!

Jag använder hink 3 som pensionssparande, har köpt min bostad och har inte något jag tänkt köpa om 10+ år så därför så kör jag det som endast pensionssparande. Hink 2 får bli för större utgifter som kan tänkas komma dom närmaste 10 åren.

Hoppas du har blivit lite smartare!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-04-02 klockan 17:00 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.