KF eller ISK?
Sök:

KF eller ISK?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johannes

ställde för sedan frågan: KF eller ISK?

Hej !
Jag ska börja spara till min 6-månader dotter i fonder och aktier. Jag har läst en del om fördelar och nackdelar med att ha isk i barnets namn eller kapitalförsäkring barn på Avanza. Det är en del saker jag har dock inte lyckats får svar från Avanza. Om jag väljer att starta ett isk i barnets namn får hon ta över kontot och förvalta det själv då hon blir 18 år? Får både pappan och mamma logga in på hennes isk fram tills hennes 18 årsdag? Sen förstår jag inte riktigt vad fördelen med kapitalförsäkring barn är kontra att bara starta ett eget isk eller kf som jag bara döper till barnets namn? Kan tänka mig att om det införs gåvoskatt i framtiden det kan bli problem eller om jag går bort och jag är gift så går pengarna till min maka? Vad är den största fördelen att ha kapitalförsäkring barn istället för en vanligt kf? Sen får både mamman och pappan ha varsitt kapitalförsäkring barn till samma barn på varsitt eget konton?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Johannes!

Att ha ett ISK i barnens namn blir det som du säger, dennes att förvalta vid 18-års ålder.

Att välja en KF i ditt namn och bara skriva barnets namn som kontonamn blir lite fel i att det är dina pengar och vid eventuell skilsmässa eller dödsfall så tillfaller det bodelningen eventuellt vanlig arvsordning vid dödsfallet.

Om du istället gör en KF med barnet som förmånstagare så tillhör pengarna barnet, men du själv får välja när barnet ska ta över dessa. Så vid dödsfall så tillfaller kontot direkt barnet. Detta är absolut den bästa lösningen för att vara juridiskt skyddad från alla håll och du själv får bestämma över kontot.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-07-05 klockan 16:30 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.