KF eller ISK?
Sök:

KF eller ISK?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Max

ställde för sedan frågan: KF eller ISK?

Hej,

Jag har senaste tiden börjat struktura upp mina portföljer och har blivit inspirerade av ditt/ert sätt att förhålla sig till börsen, med allt vad det innebär.

Så – Eftersom jag nästan har haft kanske 70% av mitt innehav i olika fonder som riktar sig till svenska småbolag (resten svenska aktier) – är riskfaktorn är kanske alldelses för hög. Min tanke är att fördela dessa på två portföljer, en liknande Nybörjarportföljen och andra likt Globala barnportföljen. Men till min fråga, idag ligger allt i en kapitalförsäkring – är det mer förmåligt för mig att sälja av allt och lägga om dessa till ett ISK istället?

Hälsningar

Max

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Vad som är mest förmånligt beror lite på dina behov. Här har vi skillnaderna mellan KF och ISK vad gäller fonder.

De beskattas båda på exakt samma sätt men i en kapitalförsäkring kan du ha en förmånstagare. Alltså en person (exempelvis partner eller barn) som skulle ärva pengarna etc. Man kan även få utbetalningar från en KF månadsvis, vilket gör att en del väljer att ha pensionssparandet där. Värt att notera är att vissa storbanker tar ut en avgift för KF.

Har du en ISK kan du inte välja förmånstagare, utan det går under vanliga lagar och bestämmelser kring arv.

 

Om du inte har en kapitalförsäkring hos ett bolag som tar en avgift för det så ser jag ingen specifik anledning till att du ska byta till att ha dina fonder på ISK istället.

 

Hoppas det svarade på frågan!

 

Vänligen

Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-02-06 klockan 08:03 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.