KF eller VP-depå för AB?
Sök:

KF eller VP-depå för AB?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av S

ställde för sedan frågan: KF eller VP-depå för AB?

Jag försöker förstå vad som är mest fördelaktigt för mitt AB att förvalta vinsten. Jag har tidigare haft dem i KF på Avanza men flyttade dem till Lysa som enbart erbjuder värdepappersdepå för företag.

Tanke är att pengarna ska ligga där minst 10 år och regelbundna insättningar. Ca 25% räntefonder , 75% aktiefonder.   Beloppet är i dagsläget omkring 4 miljoner.

För en värdepappersdepåbetalasbolagsskatt 22% på vinsten vid försäljning.
För kapitalförsäkring betalas schablonskatt baserat på kontots värde. Vad jag förstår ca 0,4%.

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

KF är absolut att föredra på lång sikt för ett företag, eftersom tanken med en investering är att värdet ska gå upp så brukar man gärna se att undvika en vinstskatt.
Eftersom schablonbeskattningen är så låg som 0.375% för 2020 så ser jag ingen anledning att ha det i en VP-depå.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  En fördel med en VP-depå är att man kan realisera värdepappersvinster när man inte har så mycket intäkter i företaget, t.ex. vid avvecklande i framtiden. Värdepappersvinsterna kvittas då mot utgifterna för lön etc, och det blir mindre/ingen bolagsskatt. Hur tänker du kring det?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  S
 2. Vit pil

  Problemet med den strategin är att man måste vilja ha placeringarna kvar tillräckligt länge för att intäkterna skall gå ner i verksamheten. Jag har därför aktier, och lite mer ej så långsiktiga fondpositioner i KF. Har sedan lysa och ett VP konto på Avanza för de långa fondpositionerna för att ha en intäkt i mitt bolag när jag dragit ner på arbetet. Mitt svar på din fråga är alltså båda.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Håkan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-26 klockan 16:02 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂