KF/ISK barnsparande bestämmanderätt
Sök:

KF/ISK barnsparande bestämmanderätt

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Emil

ställde för sedan frågan: KF/ISK barnsparande bestämmanderätt

Hej

Jag har en fundering gällande barnsparande.

Som jag har förstött så har en kapitalförsäkring fördelen att man som föräldrar behåller bestämmanderätten över kontot även efter barnets 18-årsdag (om man så vill). Vidare så är min förståelse att pengarna tillfaller förmånstagaren på 18-årsdagen, i detta fall barnet vid ett eventuellt dödsfall? Detta skulle i så fall innebära att den andra föräldern inte bibehåller bestämmanderätten vilket var en av fördelarna med kontoformen från första början?

Min fråga lyder således, om man som förälder vill säkerställa bestämmanderätten skulle det inte vara fördelaktigare att barnspara i ett ISK i eget namn. Detta skulle innebära att kontot tillfaller sambo som kan fortsätta förvalta sparandet vid ett eventuellt dödsfall?

Jag har inte sett just denna fråga lyftas tidigare så kanske är det något jag själv missat när jag läst på?

Detta förutsätter ju så klart att båda föräldrarna själva kommer överens och att man har koll på vad som gäller med hänsyn till arv med mera.

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Så som jag har förstått så kan man lösa det med hjälp av ett testamente. Men har inte fått det bekräftat.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  kanske läser frågan på ett annat sätt. Men på min Kf som är sparande till barnen står min sambo som förmånstagare före barnen. Dvs går jag bort tar min sambo över sparpengarna. Går min sambo bort behåller jag ju sparandet. Skulle jag bli ensam kvar skulle jag förmodligen skriva in någon av mina föräldrar som förmånstagare och förklara hur de ska bära sig åt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
 2. Vit pil

  Vid dödsfall och man är sambo så ärver barnen viss del. 25%. Man kan inte skriva bort barnen förutom om man är gift och det är gemensamma barn

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
 3. Vit pil

  Såhär står det.

  Make/maka/registrerad partner/sambo eller, om sådana saknas, barn eller om sådana saknas, arvingar. Utfallande belopp till förmånstagare ska var förmånstagarens enskilda egendom.

  Men det har jag aktivt fått välja.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
 4. Vit pil

  Såhär ser min ordning ut.
  Saxat från Avanza.

  Make/maka/registrerad partner/sambo eller, om sådana saknas, barn eller om sådana saknas, arvingar. Utfallande belopp till förmånstagare ska var förmånstagarens enskilda egendom.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det blev lite plottrigt av alla kommentarer jag skrev så sammanställer dem i ett svar.

på Avanza kan man ändra förmånstagare för sin KF.
På mitt konto ser den ut såhär:

Make/maka/registrerad partner/sambo eller, om sådana saknas, barn eller om sådana saknas, arvingar. Utfallande belopp till förmånstagare ska var förmånstagarens enskilda egendom.

dvs, skulle jag gå bort så tar min sambo över sparandet, går min sambo bort, då har jag kvar mitt sparande. Tror även du kan skriva in annan förmånstagare tex far/morförälder ifall du blir ensam kvar.

skulle du ha pengarna på Isk i ditt namn så tar inte din sambo över det rakt av. Man kan skriva bort sina barn till del i ett testamente men är man inte gift så kommer barnen ärva minst 25%, sin laglott.

är man gift och barnen är gemensamma så tillfaller ditt isk din make/maka. (Om barnen är gemensamma)

jag skulle rekommendera dig att höra av dig till den bank där du har kf och ändra förmånstagare. Går inte det så bli kund hos avanza genom länk från bloggen. För där kan man ändra.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Emil!

Först och främst så har du rätt tankar runt en KF, du kan skriva ditt barn som förmånstagare och denne blir då arvtagare till just detta konto före sambo och maka/make om du inte har skrivit något annat i ett testamente/samboavtal.

Angående KF i ditt namn eller en ISK så är det skillnad om du är sambo med din partner eller gift, är du gift så kommer din make/maka att ärva allt så länge du inte har ett särkullbarn eller skrivit bort något i ett testamente.
Skulle ni vara sambo och inte har ett samboavtal där ni har särskilda bestämmelser så kommer alla dina personliga pengar att tillfalla ditt barn, detta eftersom en bodelning/dödsbo vid samboskap endast delar på bostad och bohag, där hamnar inte pengar på konto.

Så det beror lite på hur det ser ut för er i erat förhållande.
Lättast är att skriva ett testamente och bestämma allt där så löser det sig.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-21 klockan 22:15 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂