KF till systerbarn (tvillingar)
Sök:

KF till systerbarn (tvillingar)

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tanja

ställde för sedan frågan: KF till systerbarn (tvillingar)

Hej Jan! Jag har två systerbarn (tvillingar) som är 3 månader gamla. Jag vill öppna ett KF konto till bägge ungar. Hur fungerar det i praktiken? Ett KF konto i mitt namn kanske? Anger man barnens uppgifter där också? Hur funkar det med två barn? Kan jag ange min mamma som förmånstagare, alltså mormor till barnen? Hur funkar det med uttag? Kan jag ta ut pengarna närsomhelst och/eller flytta till ISK. Har barnens föräldrar något inflyttande/tillgång till det sparandet?

Tack för en grym blog!!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Tanja!

Bra att ta initiativet tidigt att starta ett barnspar!

Det finns mycket fördelar med att starta ett barnspar i en KF(kapitalförsäkring) och det går att lägga upp det på flera sätt beroende på hur man vill ha det juridiskt.

Det finns väl tre sätt du kan lägga upp det på:
1. Du öppnar en/två KF i ditt namn och sparar där och lämnar över det när du vill.
2. Du öppnar två KF, ett för vardera barn och i barnens egna namn.
3. Du öppnar två KF, ett för vardera barn och skriver barnen som förmånstagare.

Nu tänkte jag berätta lite snabbt fördelar/nackdelar på dessa former.

Exempel 1
Positivt: Barnen får exakt lika mycket pengar när du lämnar över det, du kan lämna över kontot när du vill.
Negativt: Enligt arvsrätten, om du skulle gå bort, så går pengarna i den normala arvsordningen, det menas att pengarna inte tillfaller barnen.

Exempel 2
Positivt: Barnen äger pengarna direkt vid överföring. Oberoende av arvsordningen.
Negativt: Barnen äger pengarna direkt, du kan inte styra pengarna helt då dom kan göra vad dom vill med pengarna när dom blir 18. Det kan råka bli lite olika summor på kontona och ”orättvisa” kan uppstå.

Exempel 3
Positivt: Du förvaltar pengarna tills du känner att barnet är moget nog att ta över kontot och gör då ett aktivt val via din bank att skicka över kontot till förmånstagaren(barnet). Oberoende av arvsordningen, vid dödsfall tillfaller pengarna barnet.
Negativt: Kan råka bli olika summor på kontona.

Den typen man brukar förespråka är Exempel 3, då har du som sparare full kontroll på kontot och kan välja när barnet är ”Redo” och ingen annan ärver pengarna.

Föräldrarna har inget inflytande/tillgång på sparandet, du har helt kontroll över pengarna i Exempel 3.

Jan har även skrivit en artikel om barnspar som du hittar här: https://rikatillsammans.se/borja-spara-till-barnen/
Där går han också igenom för och nackdelar!

Hoppas du vet hur du ska börja spara nu!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-26 klockan 22:02 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.