Knockoutlånet hos Nordnet
Sök:

Knockoutlånet hos Nordnet

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Björn

ställde för sedan frågan: Knockoutlånet hos Nordnet

Hej Jan,

Tack för bra blogg och bra podcast!

Du pratar inte så mycket om portföljbelåning men jag vet att du har nån gång förespråkat lägre risk med lite belåning snarare än hög risk.

Jag har nu testat knockoutlånet under några månader och har gjort en intressant och för mig aningen chockerande upptäckt. Jag vill minnas att du har skrivit om villkoren för detta lån nån gång. Man får ju 0.99% om man bl a håller en låg risk i portföljen och 5.70% om man inte uppfyller nåt kriterie för rabatt osv.

Du är ju en kille som gillar att jaga procent på allt från kreditkort till fondavgifter och det var även viktigt för mig att hålla mig i zoonen för dom 0.99% så jag hade en genomtänkt fördelningsstrategi för det, trodde jag iaf.

När jag sålde av allt för ett tag sedan hamnade jag på 100% likvid tills ett litet månadsspar tickade in med en fördelning på 80/20 i 2 olika fonder vilket gjorde att jag hamnade på 5.70% ränta eftersom den ena fonden nu utgjorde 80.01% av marknadsvärdet (den investerade delen av portföljen). I Shareville kan jag se att den fonden utgör ca 1% av depåvärdet.

Det jag hade missat lite var att risken alltså beräknas på nåt som kallas marknadsvärde och inte depåvärde enligt avtalet. Nordnet skriver under kreditfliken där den visuellt fina uträkningen om krediten visas att ”värdepapprets del får max utgöra X% av portföljvärdet”. För mig låter portföljvärdet som att det skulle vara depåvärdet, inklusive likvider men så verkar icke vara fallet alltså. För mig känns det helt orimligt. Vad säger du? Är det jag eller Nordnet som är ute och cyklar här?

Ha det fint!

Björn

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag hade visst missat en liten detalj. Det framgår under kreditfliken att jag förvisso har 5.70% ränta men även att jag utnyttjar 0kr av kreditutrymmet just nu. Verkar vara så att om depåns saldo – kreditsaldo > 0 så betalar man inte för krediten, även om det ser ut som att man har ”plockat ut” en sån del i depån.

Detta gör att det känns rimligt igen och att det snarare var jag som var ute och cyklade. Sammantaget var det ändå lite knivigare att hålla ordning på det där än jag trodde.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-05-07 klockan 21:54 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂