Kollektivavtalad tjänstepension
Sök:

Kollektivavtalad tjänstepension

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jörgen

ställde för sedan frågan: Kollektivavtalad tjänstepension

Hej,

Har en fråga angående tjänstepension. Tycker systemet är rörigt och svårt att få överblick över.

Har idag en pott placerad i AMF traditionell försäkring via Fora och en pott placerad i AMF traditionell försäkring via Collectum. Potten hos Collectum är av någon anledning fördelad på tre olika mindre summor + den förmånsbestämda delen, vet inte varför.

Min fråga är, kan jag flytta samtliga dessa mindre Potter till exempelvis SPP fondförsäkring och samla dem i en pott istället, eller kommer jag fortfarande att ha en pott för Fora och en för Collectum? Kommer de olika potterna hos Collectum att samlas i en?

Vad jag har förstått är SPP fondförsäkring 100% aktiefonder fram tills 55 års ålder och sedan trappas en räntedel in. Detta känns bättre än att ha för stor räntedel med relativt lång tid kvar tills pension.

//J.O.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Inte säker att jag förstår dig helt rätt men gör ett försök. :)

Har själv också intjänat tjänstepension både hos Fora och Collectum genom olika arbeten.

Varje arbete har genererat en ”pott” och det kommer man inte runt. Totalt har jag en pott hos Fora och tre hos Collectum (då jag haft fyra arbeten som genererat tjänstepension).

Har dock samlat det så att den halva delen jag måste ha som traditionell hos Alecta och den jag kan välja som fondförsäkring hos SPP.

Du kan även välja fonder själv om du inte vill ha det som är förvalt (sk entrélösning). Jag valde de olika geografiska fonderna (USA, Europa, Japan etc) hos SPP istället för global för att få ned avgiften. Observera att det är olika villkor (avgifter, ev utbud) som Fora resp Collectum förhandlat fram.

Med tanke på den långa tidshorisonten (30+ år) jag har tills pengarna kommer användas är aktiefonder (och fondförsäkring på pensionsspråk) i så stor utsträckning som möjligt att föredra. Får man ett behov av att säkra pengarna längre fram går det att justera till mer räntefonder.

Hoppas det hjälpt nåt :)

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-19 klockan 19:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.