Kombinera långtidssparande (Globala barnportföljen) och att skydda delar av kapital i alla väder utan att maximera vinsten (Rika tillsammansportföljen.
Sök:

Kombinera långtidssparande (Globala barnportföljen) och att skydda delar av kapital i alla väder utan att maximera vinsten (Rika tillsammansportföljen.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Andreas

ställde för sedan frågan: Kombinera långtidssparande (Globala barnportföljen) och att skydda delar av kapital i alla väder utan att maximera vinsten (Rika tillsammansportföljen.

Hej

Jag räknar med att få en vinst från bostadsförsäljning och ett kapital på ca 500.000-700.000 kr som jag vill investera klokt inför framtiden. Jag har i övrig inget tidigare sparande och en mycket dålig pension så min förhoppning är att detta ska bli en bra grund.

Som stort fan till Rika tillsammans vill jag huvudsakligen ha ett långsiktigt passivt sparande i globala indexfonder, genom Avanza eller Nordnet. Men vill samtidigt också skydda en del av kapitalet genom diversifiering. Hur ska jag bäst kombinera dessa två strategier?

Jag har möjlighet undvara pengarna i minst 5-10 år. Jag har funderat på att låta 50% bli del av ett långsiktigt (pensions-) sparande med lite högre risk (enligt Globala barnportföljen) och ha en mer trygg diversifiering av resterande 50% av kapitalet (enligt Rika tillsammansportföljen).

Hur ska jag göra då? Kan jag investera 50% av kapitalet enligt Globala barnportföljen och 50% enligt Rika tillsammansportföljen? Jag misstänker att eftersom portföljerna innehåller olika proportioner av olika tillgångsslag men huvudsakligen samma fonder så blir resultatet av att kombinera de två förslagen på portföljer en ny fördelning mellan olika tillgångslag. Enligt min gissning (beräkning) blir resultatet av denna blandning

Tillgångsslag                                 procentuell fördelning           avrundat

Indexfonder                                     57,5 %                                   60%

Korta räntefonder                             15 %                                     15 %

Lång räntefonder                             15 %                                    15%

Guld                                               12,5 %                                   10 %

Är detta riktigt uppfattat eller är jag helt ute och cyklar?

Blir det då en egen ny anpassad portfölj som kombinerar dessa strategier?

Är denna fördelning vettig eller är det en dålig idé?

Är det något som jag helt missuppfattat i detta förslag?

Jag tycker att resultatet påminner en del om Nybörjarportföljen men att det här dessutom finns med ett visst sparande i guld för inflationstider och en liten annan fördelning av långa respektive korta räntefonder.

Skulle denna kombination fungera för att uppnå både ett långsiktigt pensionssparande på minst 10 års sikt för hälften av mitt kapital och samtidigt en rimlig riskspridning för olika ekonomiska klimat för den resterande hälften?

Tänker jag rätt eller har jag helt och hållet missförstått tänket i portföljerna?

Skulle gärna vilja ha respons och synpunkter på om det inte fungerar alls eller förslag på förändringar eller andra alternativ för mitt sparande.

MÅNADSSPARANDE

Jag har också för avsikt att månadsspara motsvarande ca 1000 kronor och tänkte då göra det i indexfonder och använda eventuell avkastning från detta sparandet till att lägga in i de andra tillgångsslagen. Kan det ske genom balansering emellanåt för de perioder då indexfonderna ökar? Låter det sunt? Eller bör månadssparande även ske i räntefonder och guld?

Jag är verkligen en nybörjarsparare som är oinsatt i ekonomi, fonder och sparande men har fått ett stort intresse av att lära mig mer genom Rika Tillsammans vilket jag är oerhört tacksam för. Ni är så jäkla bra på att informera på ett lärorikt och intresseväckande sätt.

Tacksam för svar

Stort tack Andreas

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Om du har olika syften med de olika delarna (längre och kortare tidshorisont) tycker jag du ska dela upp det på två olika konton och balansera om respektive konto för sig.

Månadssparande kan du antingen försöka investera enligt din fördelning, eller om du tycker det är enklare kan du köpa aktiefonder och sedan balansera om, även om det kommer innebära att du tidvis har lite för hög andel aktiefonder.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

”Blir det då en egen ny anpassad portfölj som kombinerar dessa strategier?”

Ja, du tänker rätt, totalavkastningen och risken för ditt totala sparande blir som för den sammansatta portföljen.

Du kan dock dela upp summorna som Lukas skriver och behandla dem separat för att lättare hålla reda på de olika syftena (men det är mest en mental uppdelning).

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-15 klockan 09:48 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.