Komma igång, månadssparande och klumpinvestering.
Sök:

Komma igång, månadssparande och klumpinvestering.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Maggan

ställde för sedan frågan: Komma igång, månadssparande och klumpinvestering.

Hej,

Jag har som snart 30 år gammal försök sätta mig in i mitt sparande och bestämt mig för att skaffa några Lysa-konton.

Vad jag förstått har börsen gått upp ganska mycket under 2019, bör jag investera mina pengar nu eller kanske vänta lite för att eventuella köpa billigare? Eller gör man det klassiska misstaget att försöka förutspå börsen då?

Jag ska sätta in klumpsummor om ca 50 000 kr fördelat på en 60/40 portfölj och en 90/10 portfölj är tanken, och sen upprätta månadssparande i båda portföljer. Finns det någon rekommenderation för hur ska fördela sitt månadssparande i mellanriskhinken och passiva hinken? (bufferthinken är fylld).

Och visst har jag förstått det rätt att Lysa plockar ihop portföljer med tex globala indexfonder, lite sverigefonder, lite asienfonder etc?

Tack på förhand!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Maggan!

Tycker att du kan börja med att läsa artikel ”Investera allt på en gång eller sprid ut”.

Om du ska följa Jans exempel på hinkarna så ska först mellanrisken fyllas innan du går in på passiva, men om du vill börja med passiva redan nu så skulle du kunna köra 50/50 på sparandet?

Ja men det har du förstått rätt!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-15 klockan 22:46 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.