Komma igång med fondsparande
Sök:

Komma igång med fondsparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Helena

ställde för sedan frågan: Komma igång med fondsparande

Hej!

Tanken är att jag ska starta två investeringssparkonton, ett kortsiktigt och ett långsiktigt sparande.

Jag kan eventuellt sätta in 500 kronor för det kortsiktiga sparandet (4,5-5 år) varje månad. I stil med detta:
150:- länsförsäkringar Global indexnära
150:- SPP Aktiefond Global
100:- Spiltan Räntefond
100:- Sverige AMF räntefond lång

Men med det långsiktiga sparandet (10 år och framåt) vet jag inte hur jag ska göra, eventuellt fonden länsförsäkringar Global indexnära 100 kronor. Sedan öka beloppet ju säkrare jag blir samt ju mer min inkomst ökar. Med tanke på att jag är student och inte kan lägga hur mycket pengar som helst vill jag tro att detta är en bra början. Är det någon som har en eventuell bättre lösning eller några råd?

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Det kortsiktiga sparandet känns lite väl riskfyllt, en rekommendation är 10% aktiefonder per år det är tills du ska ha pengarna. Om fem år alltså 50% aktier och resten räntor enligt detta. Du har även valt två globala indexfonder, är det ett medvetet val?

Jag har själv pluggat fram till för någon månad sen, det långsiktiga sparandet skulle du kunna börja med 100kr i månaden till en Global Indexfond som du säger. När inkomsten blir större så kan du titta på denna portfölj som rekommenderas till långsiktigt sparande:

Globala barnportföljen | Spara pengar långsiktigt i indexfonder

Lycka till!

Hälsningar
Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Elin!
  Nu hänger jag inte med, jag har väl 50% aktiefonder, de två första av fyra stycken?
  Eller menar du att 250 kronor istället ska fördelas på en aktiefond? jag hänger inte riktigt med.

  Nej, jag har inte så bra koll, det var två aktiefonder av flera som jag skrivit upp som alternativ. Är det bättre att byta ut den?

  Tack så mycket för svar!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Helena
 2. Vit pil

  Man räknar fördelningen på kronor, inte på antalet fonder. Du har lagt 300 kr totalt i aktiefonder. Det är 60% av 500 kr. Det är inget fel på dina två aktiefonder, det enda Elin säger är att du bör satsa på 250 kr i aktiefonder istället för 300 kr ifall du vill ha 50%.

  Jag hade valt bara en av de två aktiefonderna. De följer nästan samma index så du får ingen stor riskspridning på att välja båda. Om du ska ha två aktiefonder så tycker jag att du kan efterlikna SSP Aktiefond Global genom att istället välja 12% Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära och 88% Länsförsäkringar Global Indexnära. Med den fördelningen följer du samma index som SPP:s fond, men till en förvaltningsavgift på 0,28% istället för 0,34%. Småpengar men du slipper åtminstone ha fonder som överlappar varandra och kan lättare se hur din vikt ligger mot olika marknader.

  Det allra allra lättaste är att helt enkelt lägga 250 kr i LF Global Indexnära och 250 kr i Spiltan Räntefond. Då har du 50/50 aktier/räntor med god global riskspridning. Det finns inget egenvärde i att ha flera olika fonder bara för sakens skull.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 3. Vit pil

  Hej Emil!

  Tack så mycket för ett utförligt svar. Jaha haha då blev det klarare!

  Anledningen till att jag ville ha fyra fonder är för att jag antog att det var bra. Men om de två aktiefonderna är så lika så spelar det ändå ingen roll. Jag tänker också att om det går dåligt för en av fonderna så riskerar man mindre genom att ha flera fonder, eller?

  Jag är väldigt osäker och vill vara på den säkra sidan. Det är lite läskigt med allt det här.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Helena

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-16 klockan 17:43 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.