Komma igång med fondsparande
Sök:

Komma igång med fondsparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Pelle

Den här artikeln publicerades 2017-05-04 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Komma igång med fondsparande

Hej!

Jag är en grabb på 24 år som behöver komma igång med mitt fondsparande för framtiden och har lite frågor kring ämnet.

Som det är nu så har jag mina sparpengar (ca 250 000 kr) på ett sparkonto med 0,65% i ränta. Jag tänker mig att jag vill ha kvar en buffert på ca 70 000 kr och sedan föra över resten i fonder. Tanken är avvara en del till en långsiktig pengamaskin/pension och en del till en sparhorisont på 5-10 år för exempelvis insats till husköp. Ska jag fördela ut resterande 180 000 kr på ett bräde eller fördela ut dem per månad över tid och hur stor del skulle du rekommendera till vardera ändamål?

Jag har läst lite här på din sida och har kommit fram till att jag vill efterlikna ditt tankesätt att följa index då jag inte vill lägga ner massa tid på detta mer än att kolla till det ett par gånger om året.

Utöver ovanstående tänkte jag spara minst 6000 kr/månad så som min ekonomi ser ut för tillfället. Hur bör dem fördelas över mina två sparmål?

Kan man på Avanza ha olika fondportföljer men som kanske ändå har delvis samma fondinnehåll för att på så vis kunna skilja på vilka pengar som är till vilket ändamål? Hur många fonder bör en portfölj innehålla?

Har du några konkreta bra förslag på fonder som kan passa in på mitt sparande och hur bör isf fördelningen vara?

Hoppas någon vill svara på mina frågor

MVH

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Pelle,

Alla teorier pekar mot att man statistikt vinner på att investera allt på ett bräde (annars skulle man ju alltid sätta in/ta ut pengar från börsen). På både Avanza och Nordnet så kan du skapa så många ISK-konton som du vill, du kan ha två identiska konton om du skulle vilja det.

Din portfölj bör innehålla så många fonder som det är motiverat att ha, ska du t ex. spara till ett hus om 5-10 år så bör du ha ungefär 50-75% av pengarna i ränte-/obligationsfonder och resten i indexfonder. För din del kan du med fördel dela upp din portfölj i flera delar, den delen som är till pension/pengamaskin kan du ha mer aktier i.

Jag tycker gott att du kan kika på de portföljer som finns på sidan:

Där nybörjarportföljen passar väldigt väl för ändamålet. Om du vill skapa en pension/pengamaskin så kan du ha större andel aktier, då passar den globala barnportföljen (namnet antyder egentligen bara att den har en sparhorisont på 15+ år).

Jag tycker att dina 6000 kr bör fördelas någonstans ungefär 4000 kr till målsparandet och 2000 kr till pengamaskinen. Jag har då förutsatt att du behöver ~450 000 kr som insats till huset och att dina 180 000 går mot insats till huset, om det skiljer sig väsentligt från din bild av det framtida huset så kan du anpassa det därefter.

Angående antalet fonder så tycker jag att det viktiga är att du får rätt spridning, sen ser jag till att minimera antalet fonder. Du behöver ungefär 6-7 fonder; räntefond, obligationsfond, global indexfond, regional indexfond, eventuell personlig preferens (investmentbolag/småbolag/tillväxtmarknader etc.). Då varje fond innehåller väldigt många värdepapper (indexfonder innehåller generellt 30+ olika aktier) så behöver du egentligen inte fler än så.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-05-04 klockan 16:30 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.