Komma igång med långsiktigt investerande med en klumpsumma.
Sök:

Komma igång med långsiktigt investerande med en klumpsumma.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Joakim

Den här artikeln publicerades 2017-05-07 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Komma igång med långsiktigt investerande med en klumpsumma.

Hej,

Jag är 30 år och kommer inom några månader att få in ett relativt stort belopp pengar som jag vill investera. Beloppet ligger troligtvis kring 500 000 kr till 1 000 000 kr och kommer att trilla in som en klumpsumma.

Jag har följt bloggen en del, men även läst böcker och studerat på egen hand samt poddar och dylikt. En del bör gå till insats i lägenhet medan resten är tänkt att fungera som ett kraftigt startskott på min ”pengamaskin”. Jag tänker mig i första hand en tidshorisont på åtminstone 10 år men det är ju troligt att jag vill att kapitalet skall fortsätta att växa ända fram till pensionen och även efter det.

Jag kommer att komplettera denna klumpsumma med ett månadssparande på omkring 3000 kr.

Mina två stora frågor är då;

  1. Med tanke på att börsen har gått bra relativt länge nu och är ganska högt värderad, borde jag då ändå följa dina råd och till exempel investera 40% direkt och dela upp 60% över några år, eller skall man vara aningen försiktigare i dessa tider?
  2. Då min sparhorisont är relativt lång, samtidigt som ränteläget är så pass lågt, är jag inte exalterad över att placera stora delar i räntefonder som till och med kan tänkas minska i värde då räntan troligtvis stiger framöver. Jag tänker mig dock ändå att det kan vara bra att spara en viss del på ett bra sparkonto, inte bara utav anledning att minska risken utan även för att ha kapital att investera om börsen skulle krasha. Att vänta ut en krash och sedan investera när man tror på bättre tider igen kan väl vara en bra idé?
  3. Min plan är ungefär följande för tillfället, och det skulle vara bra att få lite feedback på den.

Om utfall 1 miljon:

200 000 insats lägenhet (här kan troligtvis förälder skjuta till 100 000 om det skulle behövas), sparas på sparkonto med hyfsad ränta.
Resterande delas upp i 60% aktiefonder, 10% egen aktieportfölj och 30% på sparkonto (varav en del kan låsas med lite högre ränta).

Av aktiefondportföljen är jag för tillfället intresserad av följande uppdelning:
30% LF Global indexnära / DNG Global indeks
14% Spiltan global investmentbolag
12% Avanza zero
13% Didner & gerge aktiefond
10% Spiltan aktiefond investmentbolag
5% Swedbank robur access asien
8% Didner & Gerge småbolag
5% Lannebo europa småbolag A
3% Tundra sustainable frontier

Rena aktier kommer att läggas efter lite research på företag med lång historia av relativt god lönsamhet, stora Svenska bolag helt enkelt. När ränteläget ändras planerar jag att flytta lite pengar från sparkonto till räntefonder som IKC Avkastningsfond, Spiltan Räntefond etc…

Om utfallet blir 500 000 tänkte jag i princip följa samma strategi men kanske skippar någon av de lite dyrare och riskfyllda fonderna (t.ex. de tre sistnämnda).

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Joakim,

Jag tycker det här spontant låter som en väldigt klok strategi och uppdelning. Jag skulle rekommendera att kolla den här artikeln:

Angående räntefonder, idag är sparkonto faktiskt ett alternativ då du inte har samma nedsida som i en räntefond:

Grattis till din fantastiska ekonomiska situation vid låg ålder och din klokskap!

Hälsningar,
Jan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-05-07 klockan 00:47 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.