Komma igång med månadssparande
Sök:

Komma igång med månadssparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sara

ställde för sedan frågan: Komma igång med månadssparande

Hej på er och tack för en fantastisk podd och hemsida. Vilket arbete ni lägger ner för att hjälpa oss alla igång med vårt sparande.Jag började lyssna på podden i torsdags efter att min bror skällt ut mig över att jag inte tar hand om mina pengar (jag har mer eller mindre alla mina besparingar på ett förmånskonto utan ränta). Detta för att det har känts tryggt och att jag vet att mina pengar inte försvinner.Jag har nu för avsikt att på allvar börja placera mina pengar på ett bättre sätt, jag har lyssnat på fyra hinkar strategin men har lite frågor. Jag är 25år och har 600 000kr i besparingar. Jag bor i en bostadsrätt och har utgifter för ca 12000kr i månaden och jag har en lön på 39000kr innan skatt. Detta gör att jag överväger att lägga 60000kr på ett sparkonto som buffert. (Hink 1)Hink 2 resonerar jag som så: 60*7=420’kr ska placeras i mellanrisk, jag överväger att dela den summan i 2, lägga 210’ i en nybörjarportfölj och 210’ i en fondrobot med 60/40 fördelning, är det klokt eller är det för stor risk?Det betyder isf att jag har 120’ kronor att lägga i hink 3 & 4, jag vill inte lägga för mycket tid och energi på mina pengar så frågan är om jag ska dela dela 100’ på två och sätta 50’ i globala barnportföljen och 50’ i en fondrobot med 90/10 fördelning och sedan sätta de 20’ sista i en robot med 100/0 fördelning?Gör jag mig en otjänst att dela upp mina pengar i så många olika ”portföljer”? Sen när det kommer till månadssparande anser jag att jag kan spara ca 10’ i månaden ska jag dela upp den pengen på de olika portföljerna eller är det bättre att sätta de i hink 2? Tacksam för guidning :) Mvh Sara

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Sara,

Stort grattis till ett guldläge som du ska förvalta väl.

Jag har svårt att bedöma hur mycket du ska/vill/bör lägga i respektive hink. Men, tänk på att det alltid är din sammanräknade andel aktier respektive räntor som är din totala risk.

Vad jag menar är att om du lägger t.ex 100′ i en 60/40 och 200′ i en 90/10 så är det ju samma fonder i de respektive delarna och risken är inte justerad som man kan tro. I exemplet ovan är det EXAKT samma sak som att ha ETT ISK-konto med 80/20.

Hade jag lagt upp något så skulle det se ut såhär (allt hos Avanza):

Hink 2, 420′, månadssparande 0:-:
60% Avanza Global
40% AMF Räntefond Lång

Hink 3 100′, månadssparande 7000:-:
90% Avanza Global
10% AMF Räntefond Lång

Hink 4 (pensionssparande) 20′, månadssparande 2000:-:
100% Avanza Global

Principen är densamma som jag beskrev ovan; din totala risk måste du känna till. Alltså, du kommer första året ha motsvarande ca 67% aktiefonder och 33% räntefonder i fördelningen ovan. Men, det spelar egentligen inte någon roll eftersom den psykologiska biten spelar in, dvs det är tryggande att se de olika beloppen i de olika hinkarna.

De förslag jag ger är så som jag skulle gjort det. Enkelt och smidigt. Överskådligt och billigt. Ingen portfölj ovan kostar mer än 0,10%-0,11% i avgift.

Dessa portföljer blir enkla att ombalansera också en gång per år eftersom det bara är max två fonder i varje hink. Hink 4 behöver aldrig ombalanseras.

Hink 1, sparkontot, hade jag lagt hos SBAB. Inte för att de har bäst ränta, utan för att jag gillar deras mobilapp och de har riktiga bankkonton och inte bankgiro med OCR. Det gör det enkelt att överföra till fasta konton.

Du kan absolut skapa hinkarna 2, 3 och 4 hos t.ex Lysa. Det är inte för stor risk att ha delar hos Lysa och delar hos Avanza. Däremot tycker jag att du ska välja EN ”bank” för det blir så mycket enklare att få en överblick. Hos lysa behöver du inte göra något annat än att månadsspara och ställa in rätt balans i portföljerna, resten sköter de.

Hoppas det gav lite mer info i alla fall.

STORT lycka till!

/Indexpatronen

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  En poäng med att ha pensionssparande hos tex lysa och inte samma bank som man har övriga pengarna är att det blir mer separerat och man kan glömma bort det lite.

  Man blir inte frestad att vara inne och pilla eller sälja av när man behöver pengar eller när det är stora svängningar.

  Ett annat mentalt trick är ju bara att namnge kontot till pension

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Olof
 2. Vit pil

  Tack för guidning och hjälp att komma igång! Det gav massa mer info :) När du skriver att jag ska månadsspara 7000kr i hink 3 ska jag fördela pengarna 50/50 på respektive eller även fördela de pengarna 90/10?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sara

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-03 klockan 19:06 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.