Kommer dagens forskning bekräfta äldre forskning?
Sök:

Kommer dagens forskning bekräfta äldre forskning?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av O

ställde för sedan frågan: Kommer dagens forskning bekräfta äldre forskning?

God kväll!

Jag har på senare tid tänkt en del kring det är med aktier och/eller aktiv förvaltning. Där är mycket forskning som pekar på att det är svårt att slå index över tid. Flera studier och nobelpristagare (Fama, Kahneman) bekräftar detta.

MEN, den mesta av forskningen som presenteras är relativt gammal och då hade investerarna inte tillgång till hjälpmedel så som internet, sociala medier, algoritmer etc.

Kan det vara så att det är lättare att slå index idag pga tillgången till alla dessa hjälpmedel än vad det var förr? Forskningen som presenteras kring detta idag gjordes ju för 10-50 år och mycket har hunnit hända sen dess.

Vad har ni för tankar kring detta? Tror ni att den ev. forskningen som görs på indexförvaltning idag kommer att bekräfta tidigare forskning eller kommer den se annorlunda ut om 20 år?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Intressant frågeställning.

Tror absolut inte det är lättare att slå index idag, snarare tvärtom. Nu tävlar ”de” inte bara mot vanliga Svenssons utan mot hela världen och de eventuella fördelar de har med ny teknik har ju alla andra tillgång till också.

Ditt resonemang hade kanske haft större bäring om ”de” de facto slagit index de senaste åren.

Allt gott

/Alexander

Bad times for active managers

https://www.cnbc.com/2017/04/12/bad-times-for-active-managers-almost-none-have-beaten-the-market-over-the-past-15-years.html

 

The end of active investing? 

https://www.ft.com/content/6b2d5490-d9bb-11e6-944b-e7eb37a6aa8e

 

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-02-23 klockan 16:58 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.