Kommer du sitta kvar i båten Jan?
Sök:

Kommer du sitta kvar i båten Jan?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Elias

ställde för sedan frågan: Kommer du sitta kvar i båten Jan?

Finns det något scenario som gör att du kommer kliva ut från börsen eller byta strategi Jan? Till exempel en fortsatt kraftig nedgång eller liknande.

 

/Elias

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Elias,

Nej, jag kan inte se någon sådan situation i dagsläget. För mig är det ”normalt” med en nedgång på uppemot -60 %. Det har hänt historiskt och kan hända igen. Tricket är ju att ha gjort ”rätt” från början, t.ex. genom att gå genom:

Det går ju att följa mig på Shareville och där kommer man kunna se att ingen försäljning kommer att äga rum. Däremot brukar jag försöka – om jag har möjlighet och mod – att spara lite extra varje månad nu framgent.

Hälsningar,
Jan

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  En följdfråga till dig, Jan.
  Vad menar du med ”spara lite extra”?
  – Hur mycket är lite extra?
  – sparar du extra i alla hinkarna eller riktar du investeringarna?
  – Hur ser ditt resonemang ut som gör att du väljer att investera mer just nu?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nico
 2. Vit pil

  Jag försöker spara lite extra genom att höja månadssparande (t.ex. sänka utgifter, sälja av i lekhinken, ta pengar som skulle investerats längre fram och som sista del låna). Jag har helt random (=läs: utan stöd i någon forskning, utan bara på känsla) valt att försöka göra mindre extra insättningar vid varje nedgång om 10 procent. Hittills alltså två gånger, vid -10 % från toppen och idag vid -20 %. Väl medveten om att vi potentiellt ska ner till -50 %, -60 %. Just nu har pengarna gått till passiva och mellanriskhinken.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Har en 20-80-portfölj och en 60-40-portfölj hos Lysa. Är den en god idé att omfördela dem till 90-10 kortsiktigt medan börsen är som den är?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Nån sa att börsen bara tappat typ 10% men de indexfonder jag kollat på har typ går ned 20%. Finns det nånstans där man LÄTT kan se de olika börserna och ländernas nedgång? Gärna i procent?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-11 klockan 08:35 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.