Kommer kapitalförsäkring bli förmånligare än ISK nu när skatten på ISK höjs vid årsskiftet?
Sök:

Kommer kapitalförsäkring bli förmånligare än ISK nu när skatten på ISK höjs vid årsskiftet?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kicki

Den här artikeln publicerades 2017-09-10 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Kommer kapitalförsäkring bli förmånligare än ISK nu när skatten på ISK höjs vid årsskiftet?

Jag har 1,6 Mkr som jag ska investera i fonder och aktier nu under hösten och hade bestämt att ha dessa i ett ISK. Nu läste jag att skatten på ISK kommer att höjas vid årsskiftet, och undrar om detta innebär att en kapitalförsäkring vore ett bättre val? Är en KF i Nordnet eller Avanza avgiftsfri?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Tyvärr innebär förslaget en motsvarande skattehöjning för kapitalförsäkring.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar Kajsa. Har du någon källa, länka gärna i så fall. Har letat men hittar inget om att det även innefattar KF.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kicki
 2. Vit pil

  http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2017/09/inkomstokningar-i-budgetpropositionen-for-2018/

  ”Höjd beskattning av sparande på investeringssparkonto och i kapitalförsäkring

  Regeringen avser att höja beskattningen av sparande på investeringssparkonto och i kapitalförsäkring genom att kapitalunderlaget multipliceras med statslåneräntan ökad med en procentenhet i stället för som i dag med 0,75 procentenheter. En promemoria med förslaget kommer att remitteras under hösten 2017. Kapitalunderlagen för investeringssparkonton och kapitalförsäkringar är koncentrerade i den övre delen av inkomstfördelningen. Förslaget har därmed positiva effekter för den ekonomiska jämlikheten. I den vuxna befolkningen som helhet är kapitalunderlagen också i genomsnitt större hos män än hos kvinnor. Det innebär att förslaget även har positiva effekter för den ekonomiska jämställdheten. Förslaget bör träda i kraft den 1 januari 2018.”

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det märkliga är att Marcus Hernhags upplägg främst kan utnyttjas av de välbeställda vita medelålders heterosexuella män som sitter där med sina villalån och kan göra avdrag, de som regimen vill klämma åt.

  Den fattiga undersköterskan som bor i hyresrätt, hon som är kämpar på och är klok och lyssnar på Per H Börjesson och sparar 150 kr i månaden i billiga indexfonder istället för att köpa postkodlotter, kanske inte längre kan se fram emot att bli miljonär efter att ha sparat disciplinerat under ett helt långt arbetsliv. För hon har inga lån att kvitta mot.

  För övrigt noterar jag att Xact Högutdelande, som Marcus Hernhag föreslår som investering för belånade pengar, inte ingår i Avanzas Superlånet, så det kan bli en dålig affär om man inte tänker sig för.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A
 2. Vit pil

  Kapitalförsäkrings”lådan” används ju också för ITP pensioner bla.. Påvkerkas dessa också?
  Det är ju ern stor skillnad mellan ISK och t.ex Avanzas kapitalförsäkringar där man sätter in redan skattade medel. Det gäller ju inte ITP som är placerade i ”kapitalförsäkringar” – så vad är det som gäller här?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Är en KF i Nordnet eller Avanza avgiftsfri?

En KF i Nordnet eller Avanza är avgiftsfri bortsett från riskavgiften som finansierar att dina anhöriga eller annan förmånstagare får 101 % av innehavet om/när du dör.

https://www.avanza.se/konton-lan-prislista/prislista/kontoavgifter.html

https://www.nordnet.se/tjanster/konton/kapitalforsakring.html

 

Du kan jämföra olika kapitalförsäkringar här:

http://www.konsumenternas.se/spara/olika-sparformer/om-kapitalforsakring/jamfor-kapitalforsakringar

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-10 klockan 09:22 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.