Kommer ni byta till lysa hållbar?
Sök:

Kommer ni byta till lysa hållbar?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Andreas

ställde för sedan frågan: Kommer ni byta till lysa hållbar?

Tacksam för synpunkter ang om man ska byta eller inte byta till lysa hållbar.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Lysas hållbara alternativ kommer att bestå av endast två aktiefonder (enligt deras Whitepaper):

80% Öhman Global Marknad Hållbar och 20% Öhman Sverige Marknad Marknad.

De är egentligen inga indexfonder, men Öhmans Sverigefond är indexnära och Öhmans globalfond har samma jämförelseindex som ”normala” globala indexfonder, dvs. MSCI World och ACWI.

Det utmärkande för Öhmans globalfond är att den innehar endast 600-800 bolag samt 68,5% Nordamerika, medan Lysas ”icke-hållbara” alternativ innehar ca 6000 bolag och bara 51% Nordamerika när man exkluderat home bias Sverige. (Avanza Global innehar 66,5% Nordamerika.)

Eftersom det hållbara alternativet innehar ett betydligt färre antal bolag och mycket mer USA blir risken (volatilitet) säkert högre. Men min gissning är att på lång sikt kommer avkastningen att bli något högre.

Om man har svårt att välja kan man välja 50/50 mellan hållbart och ohållbart. Själv är jag vegetarian men brukar äta korv varannan dag.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  👍😂

  Precis så resonerar vi med. Just nu kommer vi köra 50-50.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-11-03 klockan 19:46 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.