Komplettera mina basfonder?
Sök:

Komplettera mina basfonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lisa

ställde för sedan frågan: Komplettera mina basfonder?

Hej!

Har just påbörjat ett fondsparande och funderar nu på hur jag ska få ihop en portfölj.
I dagsläget har jag Swedbank Robur Access Global (knappt 80%) och SPP Sverige Plus A (drygt 20%). Sparar bara 700 kronor i månaden för tillfället, men har planer på att sätta över ett större belopp efter sommaren, och spara mer när studierna är klara, om 3 år. Tänker att jag vill spara >10 år.

Borde jag komplettera med någon annan typ av fond? Eller ändra fördelningen på de nuvarande fonderna? Några andra tankar?

Tack på förhand!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Lisa!

Låter som att du har startat med en bra bas på fonderna, bra jobbat. Om horisonten är mer än 10 år brukar Jan rekommendera en portfölj som heter Globala barnportföljen, men 60% globalfond, 20% Sverige, 10% tillväxt- och Asien samt 10% ränte- och obligationsfonder. Mer info om den här som kanske kan inspirera:

Globala barnportföljen | Spara pengar långsiktigt i indexfonder

Hälsningar
Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-07-30 klockan 16:46 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.