Konsekvenser av att allt fler sparar i passiva indexfonder
Sök:

Konsekvenser av att allt fler sparar i passiva indexfonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tyra

ställde för sedan frågan: Konsekvenser av att allt fler sparar i passiva indexfonder

Hej,

Tycker att man börjar höra allt mer om passivt indexsparande från att tidigare varit ganska ensam om att förespråka denna typ av sparande.

En del påstår att det passiva indexsparandet börjar hamna på samma inflöden av kapital i vissa delar av världen som den aktiva förvaltningen. Finns det några risker med detta eller några konsekvenser som man bör ta i beaktande som passiv indexsparare?

Mvh Tyra

 

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Nej, egentligen inte. Så länge det finns tillräckligt många aktiva köpare och säljare för att prissättningen på marknaden alla vara effektiv. Det är mycket långt kvar innan det kan riskeras.

Dock under förutsättning att indexfondens förvaltare har en viss frihet eller det finns ett smart upplägg kring fondens handel.

Eftersom det är transparent hur indexet är uppbyggt så är det ibland uppenbart när aktier kommer tas in i eller åka ur ett index. Det kan annars utnyttjas av andra aktörer som då handlar lite före indexfonden ska göra sina förändringar.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Konsekevnsen blir att allt fler småsparare får en bättre avkastning. Något som många banker ogillar för det sänker deras vinster.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-15 klockan 16:55 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.