Konsekvenserna för Sverige av en finnanskris i USA
Sök:

Konsekvenserna för Sverige av en finnanskris i USA

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ahmad

Den här artikeln publicerades 2017-05-05 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Konsekvenserna för Sverige av en finnanskris i USA

Hej!

Jag undrar vilka konsekvenser en stor ekonomisk kris i USA för:

De svenska hushållen

De svenska företagen( Framförallt de stora exportberoende företagen)

Offentliga sektorn

Kreditinstituten

Inflationen i Sverige

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Ahmad,

Vilken svår fråga, det där har förmodligen inte ens riksbanken med sina experter ett bra svar på. Jag tänker att Sverige har några stora fördelar i och med att vi har en egen valuta, det ger oss alltid möjligheten att devalvera, minska värdet på vår egen krona. Det betyder att det blir billigare för utländska bolag att handla med oss svenskar och vi kan exportera oss ur krisen. Det har vi gjort förr och det fungerar. Däremot blir vi svenskar fattigare. Det är en anledning till att jag t.ex. inte har alla mina pengar i kronor utan även i utländska valutor och framförallt guld som man kan växla mot vilken valuta man vill.

Sedan beror det vad det blir för en typ av kris också. Jag är ju mer orolig för den svenska bostadsbubblan som innebär att många kommer få det tufft. Kanske inte tufft i form av att man kommer behöver gå från hus och hem, men att man kommer att bli inlåst i dessa. Konsumtionen kommer minska vilket kommer öka arbetslösheten.

Vad tänker du själv?

Hälsningar,

Jan

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Funkar det fortfarnde att devalvera? Vi har ju en flytande växelkurs nu?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ahmad
 2. Vit pil

  Ja, det gör det då vi har en egen valuta.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Förmodligen har en finanskris inga konsekvenser för Sverige. Sverige är ett av få länder som alltid klarar sig genom krig, världskrig och globala finansiella katastrofer. Alla bubbelförespråkare tror att tillfället att komma in på någon svensk marknad kommer men ingen upplever det tillfället någonsin. Oroa dig inte. Går jorden under så överlever Sverige. Vi är helt enkelt bäst i allt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  T

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Funkar det fortfarnde att devlvera? Vi har ju en flytande växelkurs nu?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-05-05 klockan 11:23 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.