Konstnärsdrömmar och eventuell ekonomiskt oberoende.
Sök:

Konstnärsdrömmar och eventuell ekonomiskt oberoende.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Martin

Den här artikeln publicerades 2017-11-14 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Konstnärsdrömmar och eventuell ekonomiskt oberoende.

Hej,

tack för en fantasiskt hemais. Jag vilja bolla en grej gällande mina ekonomiska framtidsplaner med dig. Jag äger en lägenhet i centrala Stockholm där jag skulle kunna få ut 1500000kr kronor i vinst efter försäljning och betald lån. Just nu studerar jag i Berlin och blir färdigt med studierna fram till 2020 där tanken är att jag då ska flytta tillbaka till Stockholm.

Just nu har jag ett konto på ISK med ca 500000kr i besparing med en avkastningstakt på ca 8%. Då jag vill arbeta som konstnär och frilansare så vill jag leva med att jobba så lite brödjobb som möjligt så att så att jag kan ha tid till mina egna konstprojekt. jag har ganska låg levnadsstandard och klarar mig på ca 8000kr i månaden.

Min plan är att sälja min lägenhet och placera dessa 1500000kr + 500000kr (från tidigare besparingar) i ISK-portfölj och på så vis leva på en ev eventuell avkastning från fonderna. Efter studierna (2020) kommer jag att ha 12års kötid på stockholms bostadskö och borde inte kunna vara så svårt att skaffa en etta inne i stan.

Vad tror du om min plan? FÖr övrigt är jag 32år gammal och kommer att bli 35 när jag avslutar studierna. Jag kommer då att ha en CSN-lån på ca 120000kr och inga andra skulder utöver bostadslånet.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Dina 1,5 Mkr efter försäljning är alltså efter reavinstskatt?

Avkastningstakten är inte garanterad. 8% är ett genomsnitt och börsen kan ju gå minus en lång period. Upplägget att placera dina besparingar och vinster på börsen är i princip inte ett dåligt val. Men man måste vara medveten om att du går miste om ränta-på-ränta effekten speciellt om du inte tillför portföljen nya pengar och endast tar från avkastningen. Son princip tycker jag att börsvinster ska vara det lilla extra som ger krydda i livet, inte som en enda inkomstkälla.

Eftersom bostadsmarknaden är såpass osäker och hyrorna i Sthlm är extremt dyra så kommer dina utgifter om 8000 kr idag inte att gälla 2020, du lär få mycket högre utgifter.

Därför tror jag att du inte bör förlita dig helt på vad börsen kan tänkas rendera för avkastning åt dig. Istället för strö/brödjobb hade jag satsat på deltidsjobb, kanske 75% minst, inte minst tanke på att din pension blir avsevärt mindre om du bara ströjobbar. Kan inte du få utlopp för dina konstnärliga kreationer på resterande tid, kvällar och helger?

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Räkna med 2 % inflation och se hur lång tid det tar innan dina kostnader, som du i dag uppskattar till 8 000 kronor per månad, har stigit till 10 000 kronor, 12 000 kronor, 16 000 kronor och så vidare.

 

Ränta-på-ränta-effekten är lika kraftfull oavsett om du räknar på avkastning eller inflation ;)

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-11-14 klockan 13:25 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.