Konsumera?
Sök:

Konsumera?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Pete

ställde för sedan frågan: Konsumera?

Hej!

Jag har 1,5 miljon placerat i fonder och aktier. Jag har en avkastning på 14% sedan jag placerade pengarna. Jag har också 300 000 på ett vanligt sparkonto. Dessa pengar är buffert men också tänkt att spara tills börsen dyker, lite ”torrt krut”.

Nu tänker familjen åka på semester. Var är det smartast att jag plockar pengarna ifrån? Sparkontot eller avkastningen?

Mvh Pete

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Vad har du för sikt på de pengar du har i fonder och aktier? Om du t.ex. sparar till en pension om 10 år säger vi så hade jag verkligen inte tagit av dem, utan låtit pengarna fortsätta jobba och få avkastning. Varje gång man tar ut pengar så förlorar man ju framtida avkastning från de pengarna.

Jag hade tagit av sparkontot.

Hälsningar
Elin

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar! Jo, jag tänker lite så också. Fonderna är långsiktiga. Det känns rimligare att ta från sparkontot. Jag gör en mental kvittning, jag tar av avkastningen, fast från sparkontot!

  Pete

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Pete

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om det är avkastning eller ihopsparade pengar spelar ju egentligen ingen roll. Pengar som pengar liksom. Det som spelar roll är ju hur din portfölj ser ut efter ditt uttag. Vill du behålla samma fördelning mellan kontanter och fondsparande så tar du lite av varje. Men det beror ju som Elin skriver hur du tänker dig ekonomin långsiktigt.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-07-30 klockan 09:10 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.