Konsumtionsparande vs 4-hink strategin
Sök:

Konsumtionsparande vs 4-hink strategin

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Niclas

ställde för sedan frågan: Konsumtionsparande vs 4-hink strategin

Hur ska man tänka kring konsumtionssparandet när det handlar om ”4-hink strategin”. Pengar som tex ska gå till semesterkassan och annan vardaglig konsumtion. Ska dessa pengar placeras i den ”hink” som ligger inom den tidshorisont som innehavet ska användas inom eller ska dessa pengar placeras på vanligt bankkonto, som ett målsparande?

Tänker att det förhoppningsvis inte är ofta som stora delar av bufferten används på 1-2 år då dem flesta människor har fordons, liv, hem- och bostadsförsäkringar och garantitider som täcker mycket av kostnaderna när man råkar ut för något. Bufferthinken blir alltså pengar som står still på ett vanligt konto utan utveckling.

Tacksam om någon där ute kan ge ett förtydligande vad som är tanken kring ”4-hink strategin” vs konsumtionspengar. Försökt finna svaren själv utan direkt framgång.

Hur tänker/gör ni?

God fortsättning :)

 

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag tycker att det beror på vilken tidshorisont man har. Nästa års semester eller en ny dator är målsparande där pengarna ska användas inom ett år vilket gör att ingen hink riktigt passar. Man skulle kunna använda bufferthinken men enligt mig är buffert och semester/målspar två olika saker. Jag skulle öppna upp ett sparkonto för målspar.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det där har jag också funderat på. För egen del har vi gjort så att vi har ett buffertkonto som vi också använder till ”konsumtionsmålsparande”. För att kunna kombinera detta har vi en regel/riktlinje att vi strävar efter att ha ca 70000 som buffert(har hus och bil som plötsligt kan kräva större utgifter), när summan börjar bli över det kan vi använda det till semester, en ny soffa etc. Om den skulle sjunka till under 50000 är det totalt inköpsstopp för allt utom det nödvändiga. Så låter vi 3000 gå in på det kontot/månad och kan på det sättet ha hyfsad koll på ekonomin och ändå klara av större ojämnheter i utgifterna under året.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Niclas!

Vi kör liknande MR hos oss.
Har en buffert tillsammans som ska vara runt 50 000kr, när denna går ned för att någon utgift sker så för vi in lite mer några månader, men fortsätter alltid att föra in dit.
Om det blir överflöd där så kan man antingen dela ut det mellan parterna om man har delad ekonomi eller använda dessa om man tänker konsumera något framöver.

Jag har även en egen liten buffert, motsvarar ca 1/5 av bufferten.
Denna är till för om jag själv vill göra eller köpa något större, även vardagskonsumtion kan gå härifrån om jag skulle gå över min månadskonsumtion som är en del från lönen.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-07 klockan 21:51 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.