Kontantinsats - hur stor?
Sök:

Kontantinsats – hur stor?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lisa

ställde för sedan frågan: Kontantinsats – hur stor?

Jag och min sambo ska köpa en bostadsrätt om ett halvår och funderar om vi ska gå in med så lite kontantinsats som möjligt, 15%, för att sedan investera resterande pengar eller om vi ska gå in med 30% kontantinsats för att få ner amorteringen med 1 %. Vad är klokast att göra?

 

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Lisa,

I teorin så är det mest gynnsamt att lägga så lite pengar som möjligt i bostaden och sedan investera resten i aktier, detta då aktier förväntas att avkasta ca 8% per år och det är betydligt mer än vad den räntan som du betalar på bolånet.
Skulle du betala av på lånet så kan du räkna det som att du får den räntan du har på bolånet på pengarna som du betalar av lånet med, men lägger du dessa på börsen så ska dom i teorin ge 8% varje år.

Däremot så är detta ingen säkerhet att man får den avkastningen, men historiskt har det varit värt det och jag själv tror att historien kommer fortsätta upprepa sig i framtiden, detta då aktier är just delar av bolag som driver våran ekonomi framåt, att ta del av deras vinster är en möjlighet att vara med på ekonomins framgång.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag håller med Robin så lite insats som möjligt. Sen hade jag hade nog gått ett steg längre och hyrt bostad så jag kan investera kontantinsatsen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin Olsson
 2. Vit pil

  @Martin: Hyra bostad är oftast en högre alternativkostnad än att äga en om man ska ha en fin modern standard. Dessa tusenlappar kan man investera på börsen istället för att berika en fastighetsägare och dessutom tar man del av värdeökningen på bostaden.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 3. Vit pil

  man slipper också betala renovering om man hyr. Aktier behöver man inte renovera eller byta fönster på. Det finns bra billiga bostäder att hyra utanför städerna

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin Olsson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Beror kanske lite på hur er ekonomi ser ut i övrigt också. Mer skulder ökar ju risken i er ekonomi. Är lånet stort i förhållande till era löner? De extra 15% ni funderar på att investera eller betala bolånet med, är det era sista pengar eller har ni annat sparande också?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-10-04 klockan 14:51 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.