Kontantinsats, pensionsspar och barnens sparkonton. Hur börjar vi?!
Sök:

Kontantinsats, pensionsspar och barnens sparkonton. Hur börjar vi?!

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Petra

ställde för sedan frågan: Kontantinsats, pensionsspar och barnens sparkonton. Hur börjar vi?!

Jag och min sambo planerar att köpa hus inom en rätt så snar framtid, ca 3 år. Vi har ca 30.000 just nu på ett helt vanligt sparkonto utan ränta hos SEB och kommer att kunna spara runt 8.000kr i månaden. Utöver detta vill vi spara ca 500kr/mån var till pensionen och 500kr/mån vardera åt våra två barn. Öppnade konto igår hos Avanza och förde över barnens besparingar samt en tusenlapp i start till pensionssparet men jag vet inte varken vad man ska välja och man bör fördela sparandet. Läser om fyra-hink-strategin men förstår det som att man bör ha hela bufferthinken fylld först innan man ens påbörjar de andra hinkarna? Vill ju gärna spara till både hus, pension och lite annat samtidigt även om vi inte har en enorm buffert att börja med

Känns som att det blir snurrigare ju mer jag läser….

Någon som kan hjälpa mig i hur vi bör tänka? Fondgenerator? Avanza auto? Lägga upp enligt de färdiga portföljer som föreslås här på sidan?

Det finns 5 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Att fortsätta att spara till kontantinsats i vanligt sparkonto är bra, det handlar ju bara om några år och inget man bör gå in på börsen då. I det kontot har ni ju faktiskt också er buffert. Skulle något akut hända så kan ni ju ta av de pengarna. Låna av er själva alltså. Tycker absolut att ni kan spara till flera saker samtidigt, speciellt då ni har möjlighet till så pass mycket i sparande varje månad.

Smaksak hur ni sparar till barnen och pension. Antingen går ni på ett förslag på fondportfölj här, eller sätter ihop er egen portfölj. Är man beredd på att det kostar lite mer, men man slipper arbetet så verkar ju många gilla Lysa. Och är man inte intresserad kan det te sig som en djungel och man vet inte vem man ska lyssna på. Jag lyssnar främst på rikatillsammans och småspararguiden.

Själv har jag bara billig globalfond i barnspar, 100%. Enligt småspararguiden rekommendationer. Tänker att jag säljer av lite framöver, i takt med att barnen kommer närmare körkortsåldern :-) De ska inte få allt som en klumpsumma.

Min egen framtidsportfölj är, förenklat: 70% globalfond, 15% Sverige och 15% tillväxt/Asien. Jag har valt att inte ha räntefonder. Den delen har jag istället i ett sparkonto med lite ränta.

Lycka till!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack snälla för svar!
  Ja sparandet till kontantinsatsen känns rimligast att behålla i det vanliga riskfria kontot så det kommer att få ligga kvar. När huset väl är köpt och man kan spara ”kontantinsatspengarna” till en ny form av budget kanske det är läge att tänka på annat sätt kring hur man placerar…

  Låt säga att vi skulle göra som du och spara i en framtidsportfölj enligt vad du beskrivit ovan, behöver man då justera om procentuellt då och då efter hur marknaden svänger eller låter du dom ligga kvar som det är? Om ja, hur pass krångligt är det att göra om fördelningen?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Petra

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Eftersom du precis är på väg att börja investera så skulle jag avvakta en vecka eller mer för att se hur Coronaviruset påverkar aktiemarknaden.

Under denna vecka om aktiemarknaden stiger rejält så går du miste om några få procents ökning men om den sjunker rejält finns det ingen som vet dina investeringar kan sjunka 2-80 % över 6 månader.

Personligen tror jag att mars månad kommer visa åt vilket håll det kommer gå.

Det är en sak att i det här läget sitta still i båten men en helt annan sak att gå in med sina besparingar i detta läge.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar, helt klart värt att ta med i beräkningarna!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Petra
 2. Vit pil

  Att gå in med en stor klumpsumma på börsen är alltid riskfyllt. Ingen vet vad som kommer hända i framtiden.

  Men den här frågan handlar snarare om att komma igång med månadsspar, vilket alltid är rätt. Om börsen nu skulle börja sjunka så köper man billigare och billigare varje månad.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Björnen

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det är lätt att bli snurrig när man läser för mycket! Mitt råd är att inte satsa på att få hela karusellen perfekt på en gång. Börja i en eller några få ändar och var sjukt nöjda över att ni har tagit kontroll över de delarna av er ekonomi. Sen kan ni lära er mer och optimera respektive del efter hand.

Bufferten är väldigt ospännande och det är klart att man vill komma igång snabbt och få hög avkastning. Men hoppa inte över bufferten! Den blir än viktigare när ni ska köpa hus. Spara först ihop den buffert ni behöver, sen kan ni gå över till målsparande för boendet. Boendesparandet blir som en fortsättning på buffertsparandet. Boendesparet hade jag lagt på ett sparkonto+ hos Avanza.

Beroende på hur er ekonomi ser ut i övrigt så hade jag sparat lite försiktigt till pension och barn parallellt med att ni bygger upp bufferten.

Om ni tycker att det är kul med siffror och sparande så hade jag valt att följa Globala barnportföljen (utan guld) för Pension och Barnspar. Men eftersom ert månadsbelopp är relativt litet hade jag valt att månadsspara hela beloppet i Länsförsäkringar Global Indexnära. 1-2 gånger om året hade jag ombalanserat enligt Globala barnportföljen (utan guld).

Om ni tycker det är snurrigt med siffror så hade jag valt att strunta i ombalanseringen och bara kört 100% globalfond. Alternativt en fondrobot som lysa. Oavsett vilket av de tre alternativen ni väljer så kan ni vara nöjda.

Lycka till!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för bra tips! Har velat så mycket fram och tillbaka efter allt vad vi läst och vad som är bäst på sikt… pensionspengarna ska inte röras på minst 35 år och barnens runt 15 år, vilket om jag förstått det rätt gör att vi bör kunna placera med lite högre risk? Tänkte till en början bara köra Avanza Global men efter all läsning verkar inte det vara jättesmart heller enligt många. Om man tänker så här: buffert-/boendespar kvar på vanligt sparkonto. Barn- och pensionsspar på ISK med fonder enligt vad som rekommenderas här och försöka lära sig ännu mer tills det är dags att ombalansera?
  Tacksam för svar!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Petra

Kommentera

svarade på frågan för sedan

det var det dummaste jag någonsin läst att man skulle vänta att investera bara pga coronaviruset! svenska index är 3% billigare dag än det var igår. imorgon kanske det är ännu billigare eller så är det dyrare. det kvittar för vi köper då också, vi köper regelbundet.

är det inte det ena så är det det andra man ska oroa sig för. vi vet för lite för att oroa oss. sanningen är att ingen vet någonting om vad som kommer hända.

nej rena dumheter. ha en tillräckligt lång sparhorisont och starta med en gång, helst igår. (det var iofs dyrare igår så det är bättre idag) bygg buffert först sen bygg resten paralellt.

bufferten är viktig att ha i närtid om något händer

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag skrev inget om månadssparande. Jag skrev om klumpsumma och att vänta en vecka med en klumpsumma kan inte vara en stor förlust även om aktiemarknaden bara går uppåt denna vecka

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lizzie

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Svar på en tidigare kommentar (gick inte att lägga den på rätt ställe): Nja, behöver inte ombalansera något vidare mycket, det är ju 100% aktier oavsett. I december i fjol räknade jag ut vilken vilken procentsats alla fonderna hade. Asien/tillväxt tappade ju lite på de andra i fjol, så så satte jag helt enkelt in lite extra i Asien i december. Sålde ingenting. Så nu har alla typ rätt procentsats igen. Försöker göra det enkelt för mig, trots att jag är intresserad :-)

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-24 klockan 08:45 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.