Kontinuitet/ systematik
Sök:

Kontinuitet/ systematik

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kerry Iker

ställde för sedan frågan: Kontinuitet/ systematik

Hej Jan.

Stort tack för allt du ger mig. Verkligen!

 

Jag förstår fördelarna med att månadsinvestera systematiskt i fonder kontra sporadiska inköp för motsvarande summa. Känner att jag inte behöver gå in på det då det nämnts många gånger.

Till min fråga. Finns det någon som gjort liknande analyser eller jämförelser för att optimera systematiska köp genom att öka köptillfällena till två eller 4 ggr/ månad i stället för en gång?

I Sverige läggs ofta automatiska köp av fonder på tex autogiro i slutet på månaden. (Rimligt att det så även sker i andra länder.) Skulle man i längden tjäna på att köpa systematiskt ett par dagar innan majoriteten köper då efterfrågan inte är lika hög?

Mvh // Kerry

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

 

När folk köper fondandelar så sker detta i praktiken genom att kontanter flödar in i fonden. Sedan köper förvaltaren aktier i olika bolag. Hen väntar  ut olika köplägen och slår sedan till. Indexfonder där köp sker omgående är liten del av fondmarknaden.

Börsen består dessutom bara till mindre del av svenska fonder.  Vi har privata placerare, utländska aktörer, investmentbolag, AP-fonder, försäkringsbolag etc etc.

Det finns i nuläget absolut inget som tyder på att fler köptillfällen per månad skulle vara bättre.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Förlåt Nestor. Min fråga var på en annan nivå än ert svar. Tack ändå för ditt försök. Uppskattas.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Kerry Lee

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-04-21 klockan 23:51 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.