Konton för 4-hinkarmodellen
Sök:

Konton för 4-hinkarmodellen

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jesper

ställde för sedan frågan: Konton för 4-hinkarmodellen

Hejsan!
Jag o min sambo planerar att använda oss er 4 -hinkarmodell för vårt gemensamma sparande. Vi bor i gemensamt ägd villa och har tillsammans tre barn men vi är inte gifta.
Med oss in i vårt sparande har vi pengar som vi gemensamt sparat ihop men vi planerar också att lägga in pengar som vi båda haft sedan tidigare/sparat själva och här dyker en del frågor upp. Vi hade tänkta oss en fondrobot för delar av både bufferthink, mellanhink och den passiva hinkens sparande och då är det väl ISK som används? Eftersom bara en person kan vara ägare till ett ISK, vem av er är ägare? Vi är ju inte heller gifta så hur rekommenderar ni att vi fördelar pengarna? Ska vi dela innehållet i varje hink i två delar och sedan lägga in dem i samma fondrobot men en där jag är kontoägare och en där sambon är det? Då känns idén med gemensamt sparande lite by passad. Vi litar på varandra men vid en ev separation är det väl så att pengarna ägs av den som står som kontohavare.
Med vänlig hälsning,

jesper

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Jesper!

Helt rätt tankar och funderingar.

Eftersom ni inte är gifta så har ni två alternativ vad jag vet:

1. Ett ISK vardera som ni delar upp summan 50/50 på, då blir det inga problem vid t.ex en separation.

2. En person står som ägare och ni skriver ett samboavtal om att pengarna på dom kontona är era tillsammans, då är den andra juridiskt skyddad.

Däremot så hade det nog varit bra att tagit hjälp av en juridisk rådgivare vid ett sådan avtal så allt blir rätt, jobbigt om det skulle vara ogiltigt om en separation skulle ske.

Kom även på ett tredje alternativ.
Gift er, då är det löst😅

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-02 klockan 17:47 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.