Köp av bostadsrätt med låg/hög insats vs hög/låg avgift?
Sök:

Köp av bostadsrätt med låg/hög insats vs hög/låg avgift?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sébastien

ställde för sedan frågan: Köp av bostadsrätt med låg/hög insats vs hög/låg avgift?

Hej, mitt namn är Sébastien och jag vill först bara påpeka hur hjälpsam den här bloggen är för mig och många läsare! Mitt ekonomiska dilemma är följande: jag är en student som nyligen påbörjat ett paus år efter att min far avlidit. Jag har ärvt ifrån honom en del pengar, samtidigt som jag lagt undan lite varje månad av mina studiemedel — just nu är jag uppe i ca 500.000 kr och funderar på att köpa en bostadsrätt kontant (d.v.s utan amortering e.d) med en låg månadsavgift. För att bara behöva fokusera på att betala tillbaka CSN, där räntan är gynnsam.

Fick för mig nyligen att det kunnat vara intressant att bosätta sig mer centralt (närheten av Stockholms området) där lägenheterna såklart kostar mer. Så jag kom över en nyproduktion, där jag isåfall skulle bli tvungen att belåna mig själv av föreningen. De erbjuder en lägre insats, ungefär hälften av mina 500.000 vilket låter attraktivt, till en förhöjd månadsavgift (ca 5500 kr i månaden) med en fast ränta i 20 år.

Personligen är jag inte glad i idén att belåna mig överhuvudtaget och särskilt inte att behöva stå för månadskostnader, men dealen som jag hittade för denna bostadsrätt i Stockholm kan bli värd mycket mer över tid med tanke på bostadsbristen, om jag skulle vilja sälja. Plus, den låga insatsen gör det möjligt för mig att betala av hela mitt studielån direkt med resten av pengarna, även fast jag då skuldsätter på annat håll istället. Jag slipper också budgivning av att köpa nyproduktion. CSN lån är dock både snällare, säkrare att stå i skuld hos än en okänd föreningen, vilket oroar mig för mina återbetalningskrav.

Vad har du/ni för rekommendationer angående detta, vilket känns som en bra satsning? Hoppas jag inte gjort det hela för invecklat.

 

Tack!

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Vilken förening är det som äger bostaden? Skulle rekommendera dig att noga läsa igenom den ekonomiskaplanen.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tänk efter. Vill du

A. Tacka nej till ett lån med i det närmaste 0 procents ränta, eller

B. Lägga din privatekonomi i händerna på en bostadsrättsförening, där du inte har den blekaste aning om dess ekonomi,

Läs gärna mitt svar på frågan Bostadsköp – alternativ finansieringsmodell.

https://rikatillsammans.se/fragor/bostadskop-alternativ-finansieringsmodell-kopmodell/

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej, tack för svaret. Det är faktiskt precis BRF 2.0 konceptet som jag var intresserad utav. Du skrev i ditt svar på frågan du hänvisade mig till att ”en hög månadsavgift är inget bra argument för den som vill sälja sin lägenhet om några år”. Skulle du vilja förklara varför det är så? Håller på att lära mig mer om fastighets branschen och om lån, vill därför få en bättre uppfattning…

  Om du bara skulle behöva säga rakt ut, utifrån din egna tolkning av den information jag givit dig — låter BRF konceptet som en positiv idé för mig? Det kan inte vara omöjligt att värdera en bra/dålig affär genom att beskåda den från ytan? Är det trots allt inte viktigt att tänka på det långsiktiga värdet av en lägenhet, om jag t.ex skulle köpa en sämre bostad med CSN belånade pengar hade det kanske satt mig i värre förutsättningar om jag velat sälja?

  Jag har läst igenom villkoren och hur hela BRT 2.0 finansierings modellen funkar, men eftersom det är lite förvirrande fortfarande söker jag egentligen en opartisk åsikt i det hela.

  /Sébastien

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sébastien

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Kommentarsfältet fungerade ej, så du får ett svar i stället.

1/ Månadsavgiften har en en stor betydelse för bostadsrättens värde. Tänk efter. Du vill köpa en liter mjölk och står framför två likvärdiga förpackningar. Den ena kostar 10 kr och den andra 25 kr, vilken väljer du? Tillverkaren av förpackning ner 2 lär få pruta om hen vill sälja någon mjölk. Marknadens lagar gäller över allt. Både för mjölk och bostadsrätter…

2. Du får givetvis själv bilda dig en uppfattning genom att analysera den Ekonomiska Planen. Glöm bara inte bort detta: Entreprenören som bildat bostadsrättsföreningen har ett enda mål. Att sälja bostadsrätterna till ett så högt pris som möjligt för att därmed tjäna så mycket pengar som möjligt. Inget att säga något om, så fungerar en marknadsekonomi. Säljer man något med en låg kontantinsats lockar det till sig folk med ett lågt eget kapital. Risken är stor att de i ivern för att få köpa sin bostadsrätt betalar alldeles för mycket för densamma.

Fokusera därför inte allt för mycket på bostadsrättens kontantinsats, fokusera på det totala priset i stället. Priset är ju i praktiken föreningens lån + den egna insatsen.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-10-07 klockan 22:31 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.