Köp av lgh i annat land
Sök:

Köp av lgh i annat land

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ellinor

ställde för sedan frågan: Köp av lgh i annat land

Hej Jan,

Jag har en fråga angående köp av lgh i tex Oslo. Just nu är svenska kronan starkare än norska vilket skulle innebära att om jag tar ett lån i Sverige för att belåna en lgh i norska kronor så får jag betala ett lägre belopp. Men vad händer om norska kronan blir starkare än svenska? Bör man alltid ta lån i valutan man får lön i/ betala lån i den valuta vars land man köper lgh i eller hur tycker du man bör tänka kring detta?

Tusen tack för hjälpen!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

För det första, går din svenska bank med på att låna ut pengar till en lägenhet i Norge?

 

Men jag tror du redan har fakta i frågan. Det som spelar roll är i vilken valuta du kommer att betala ränta och i vilken valuta du får lön, eftersom du (antagligen?) betalar räntan med lönen? Det kan ju slå åt båda håll men är såklart en risk. Valutarisken uppkommer ju också om du skulle sälja lägenheten och norska kronan försvagats så att du får mindre kvar eftersom lånet i SEK relativt sett är värt mer.

Får du lön i SEK men lägenheten betalas med NOK kommer du nog alltid ha någon typ av valutarisk enligt ovan.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag förutsätter här att du får din lön i SEK.

Precis som Kalle säger så har du valutarisken hur du än gör. Det fundamentala värdet (underliggande värdet, lägenheten) är ju i NOK. Om du tar lånet i SEK så vet du hur mycket du ska betala varje månad och slipper tänka på valutarisken till vardags. Då märker du bara av valutaförändringen när det är dags att sälja.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Fastighet är en ganska lång investering. Hur kan man förutse SEK:NOK och ränta i 10 år+? Undantag är man har miljarder kontanter och köper fastighet. När NOK går upp och säljer fastighet på en gång.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    MLT

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-06-14 klockan 14:34 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂