"köp inte dåliga billiga fonder, köp denna dyra topp-presteraren"
Sök:

”köp inte dåliga billiga fonder, köp denna dyra topp-presteraren”

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Bubblan

ställde för sedan frågan: ”köp inte dåliga billiga fonder, köp denna dyra topp-presteraren”

Hej, ni som är duktiga på momentum och köpte den bästa fonden 2019 -Länsförsäkringar Fastighetsfond (+64% 2019), var ni duktiga nog att byta till detta årets bästa fond?

tex MS INVF US Growth A +59% i år och BGF Next Generation Technology A2 USD +47% i år?

förra årets bästa fond är nämligen inte så bra i år (-15%)

tror ni att 2020 års bästa fond även kommer vara bäst 2021? jag kommer återkomma om ett år för att kontrollera er.

om inte? vilken fond blir den bästa år 2021? säg det gärna innan, jag vill inte köpa den när den redan har gått upp +50% på ett år för då är det för sent.

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

DVS, hann ni byta i tid?

När sålde ni fastigheterna isf? Och baserat på vad?

Ledsen om jag låter dryg, men jag hann inte sälja :)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Nej nästa års bästa fond kommer nog att bli någon annan än dom två du nämner. Men det finns fonder som år från år ligger på höga avkastningar även om de inte toppar listan. En av de mest stabila är MS INVF Global Opportunity. Om du sätter 70 % där kan du toppa med MS INVF US Growth A och BGF Next Generation Technology A2 USD. Du kommer att slå indexfonderna med hästlängder!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Inte utan att ta högre risk. Oärligt att inte nämna det.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Aen
 2. Vit pil

  Man ska självklart inte ha så kort momentum som 1 år, jag kör alltid med 5 års momentum. och jag stämmer av vilka fonder jag har i stort sett varje dag. LF Fast är nu uppe på 8:e plats i 5-årslistan i gen, Carnegie Fastighetsfond ligger på 16:e plats igår när jag kollade.

  Men jag har 5 av de 7 bästa fonderna på topplistan för de senaste 5 åren. Jag har varit lite lat och inte bytt ut mina 2 sämsta fonder för de fonderna har varit toppfonder i 10-15 år, så jag är lite trögrörlig….

  Enligt Avanzas statistik så bör man ha minst 7 fonder i sin portfölj, jag har gärna ca 10 fonder, det är ganska lagom. Men jag varierar det på olika konton så jag har allt från 7 till 13 fonder på mina fondkonton. men det är alltid toppfonderna i 5 års momentum.

  Fonderna stod sig riktigt bra under Corona-krisen. Några åkte ner någon position i topplistan, men då ska man ju byta, men nu var jag lite slö så jag hade is-i-magen. Min snitt-avkastning över de senaste 5 åren ligger väl över 20% ändå….

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Conny westh
 3. Vit pil

  Glömde nämna att jag har en jämn fördelning mellan fonderna för att få maximal riskspridning. Så varje fond har lika stor andel av min portfölj.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Conny westh

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag kollade lite på listan över toppfonder 5 år. Det blir en del med samma inriktning. Teknikfonder tex finns på hälften av platserna 1 – 10. Har du alla eller väljer du att bara ha en teknikfond?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Vilken lista pratar vi om? :)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
 2. Vit pil

  Jag har några branschfonder i min lekhink, också teknikfonder. Alla mina teknikfonder har olik inriktning avseende bolagsstorlek, geografi och innehav. Av de teknikfonder som har samma inriktning har jag valt den som är billigast. De fonder som kan handlas i SEK har jag köpt hos Savr, ofta har de lite lägre avgifter där.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-08 klockan 01:47 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.