Köpa aktie trots att den överstiger 10% av totalt innehav?
Sök:

Köpa aktie trots att den överstiger 10% av totalt innehav?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Nicoll

ställde för sedan frågan: Köpa aktie trots att den överstiger 10% av totalt innehav?

Hej!

Jag är relativt ny på börsen, började så smått 2017 att göra något roligare med mitt sparkapital och har nu 16 aktier till ett värde av 100.000 samt fonder för ca 60.000.

Jag har förstått att ingen enskild aktie i portföljen bör överstiga ett värde av 10% av det totala innehavet. Jag är dock väldigt sugen på att investera i Amazon, men då den kostar 3400 dollar antar jag att jag borde låta bli då den skulle utgöra drygt 20% av mitt innehav.

Ska jag låta bli av den anledningen eller finns det tillfällen då man gör undantag?

Tack på förhand.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Nicoll,

Skulle säga att det är helt upp till en själv att avgöra hur stor del av sin portfölj ett bolag får väga. Visst 10% är en rimlig gräns då du kommer att minst ha 10 aktier i din portfölj, men det finns folk som lyckas även om man bryter denna gränsen, däremot blir det ett större risktagande som du själv får avgöra om du är redo att ta eller ej.

Jag hade hållit mig till max 10% iaf.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-30 klockan 20:27 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.