Köpa aktier?
Sök:

Köpa aktier?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anna

ställde för sedan frågan: Köpa aktier?

Hej,

Jag har idag ett sparande på Avanza placerat i fonder och på sparkonton beroende på när pengarna ska användas. Detta känns tryggt och bra, men jag vill gärna börja handla lite med aktier för att se hur det funkar. Jag har lite pengar som jag kan köpa för och jag har hittat några bolag som jag är intresserad av att äga. Hur går jag tillväga? Räcker det att ändra antalet aktier jag vill köpa när jag är inne på aktien på Avanza? Jag vet ju liksom inte vad folk är villiga att sälja för…

Tack på förhand!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Anna!

Jag vill inte låta tråkig eller dryg men jag skulle nog rekommendera dig att läsa på lite mer först. Ju bättre koll du har desto mindre är risken att du ”spelar” bort dina pengar på börsen. Läs lite om hur man kan analysera ett företag/aktie och hitta sedan aktier i olika branscher som du tror på.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej,
  Tack för ditt svar! Jag har koll på vilka bolag jag vill äga, det är trygga och stabila bolag i olika branscher så det är inget problem. Det är inga stora summor det rör sig om, utan tänker 1-10 aktier per bolag beroende på vad de kostar bara för att testa lite. Jag kommer fortfarande månadsspara i mina fonder så pengarna jag vill köpa aktier för är inga pengar jag kommer sakna.

  Hur mycket tycker du att jag ska läsa på för att veta exakt vad en aktie i något av dessa bolag jag är intresserad av att äga är värd just idag? Det står ju inte i någon årsredovisning eller så? Frågan är ju om jag måste ändra priset på Avanza eller om det räcker att ändra antalet aktier jag vill köpa?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna
 2. Vit pil

  Hej,
  Jag skulle nog råda till att köpa en bok, följ med marknaden i form av nyheter och gå med i olika grupper på sociala medier för att lära dig så mycket som möjligt till en början.

  ”Den generella synen på aktiemarknaden och förväntningar på framtiden är andra stora faktorer som påverkar hur börsen förändras och därmed också värdet på just dina aktier. Aktiekurser sätts helt enkelt utifrån förväntningar på framtiden som sedan återspeglas i ett värde på ett bolags aktie idag.” Saxat från Börshajen.

  Man behöver vara mer aktiv genom att följa,läsa,återinvestera med mera. Det kräver sin tid och framför allt intresse. Jag är själv en av dessa som valt indexfonder framöver enskila picks efter mer än +15 år med att försöka att hitta dom finaste bolagen själv. Hade jag gjort det från början hade jag haft betydligt mycket mer pengar på kontot. Även fast fonder kanske inte är supersexigt, men det funkar!

  Ska du prompt börja så hade jag köpt några investmentbolag, att man köper ”trygga och stabila” bolag betyder inte att det är samma bolag efter 10-15-20 år, dagen då du köpte dessa.

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Leffe

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-20 klockan 10:52 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.