Köpa bil kontant eller med finansiering?
Sök:

Köpa bil kontant eller med finansiering?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mattias

ställde för sedan frågan: Köpa bil kontant eller med finansiering?

Efter snart 10 år utan bil eftersom jag bor centralt i en storstad nära jobb osv så har jag och sambon nu ändå börjat känna att vi vill ha en bil för att enkelt kunna storhandla, handla på butiker som Ikea och annat som ligger utanför centrum, kunna resa inom och utanför Sverige och enkelt kunna göra dagsutflykter med bilen.

Eftersmak vårt behov är ganska måttligt så vill jag inte lägga för mycket pengar men jag vill heller inte ha en för gammal bil. När jag väl kör långa (och även korta) streckor så vill jag köra både bekvämt och säkert. Så jag tänker mig e  bil som är runt 3-4 år gammal, då har den största värdeminskningen skett samtidigt som man får en hyfsat ny bil.

 

Antagligen kommers jag lägga mellan 60-80.000 för att få en bil i gott skick som jag gillar. Nu är frågan om jag borde köpa bilen med finansiering? Istället för att ta från sparkontot? Jag  ogillar lån generellt, har bara ett bolån i övrigt. Men det bör väl vara smartare att fortsätta ha mina pengar i fonder och betala bilen med ett lån? Även om det blir ett lån med några procents ränta? Om man inte har turen att hitta räntefritt lån? Tycker mig ibland se bilhandlare annonsera om det men vet inte om det faktiskt finns räntefria billån?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Räntefritt billån har jag nog inte sett.

Om du skulle få garanterad avkastning någon annanstans som är högre än räntan på billånet så skulle det då löna sig att inte betala bilen direkt utan använda pengarna på denna fiktiva investering givetvis.

 

Så svar på frågan: Köp bilen kontant om du har pengarna på sparkontot redan och inte akut behöver till något annat viktigare.

Bil är ett lyxinköp och bör ej göras på lån.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Räntefria billån finns för folk om inte vill använda ränta för religiösa anledningar. Då blir det exempelvis delbetalningar istället där delbetalningarna är räntefria men man betalar mer för självaste bilen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Li
 2. Vit pil

  Köp ej, leasa en bil som du gillar- då ingår mil,försäkring samt service, dvs att du vet vad är din månadskostnad ,när leasingperioden är klar lämnar enkelt tillbaka bilen ,
  Köper man en bil för 70 tkr så är den värt 30-35 tusen efter ett par år bortse ifrån alla pengar som du la på service och annat, försöker du sälja den så är det svårt nuförtiden att få det priset man önskat sig,

  Leasa helst en ny bil då slipper dyra försäkringar(behövs oftast enbart halvförsäkrign) och samtidigt så slipper du fordonsskatt ( på nya bilar är det Max 1200kr per år),
  Köp med dina kontanter några fonder för att få någon form avkast(oftast 10-18 % årligen ) och då är bilkostnaden omtäckt ,

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mustafa

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Billån ligger omkring 5% i ränta. Sett som sparande är det en riskfri 5% avkastning ifall du amorterar det lånet. I min bok är det bättre än börsen där du har kanske 8% med risk (det vill säga att det kanske inte alls blir 8%). Du väljer mellan en garanterad vinst på 5% eller ett lotteri för 8%. Jag har i alla fall alltid köpt mina bilar kontant och kommer ta nästa kontant också. Det känns fel att betala kanske 10-20% extra för bilen.

Om du får lånet räntefritt så betalar du för mycket för bilen. Då har bilhandlaren bakat in lånevinsten i bilens pris istället.

Ifall du bestämmer dig för att låna så ska du börja med att kolla med din bank om det finns utrymme att öka på bolånet. Där har du en betydligt bättre ränta.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ifall lånade pengars ränta är nära vad du brukar tjäna på dina investeringar så rekommenderar jag att man betalar kontant.

  Men jag personligen hade höjt lånet på fastigheten och hållit pengarna investerade då det bör ge en högre total förmögenhet av de två valen.

  Angående bil så körde jag i flera år en Duster Dacia som var något enstaka år gammal (en klipp ny kostar i sitt billigaste utförande 99k) den strulade aldrig för mig.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kemok

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Har du funderat på bilpool? Beroende på hur ofta du behöver tillgång till bilen och var du bor så kan det vara ett billigare alternativ. Jag använde själv det under några år. Funkade förvånansvärt smidigt.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-19 klockan 23:49 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.