köpa bil kontant eller ta ett lån i min situation
Sök:

köpa bil kontant eller ta ett lån i min situation

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av wiktor

ställde för sedan frågan: köpa bil kontant eller ta ett lån i min situation

Hej! Min nuvarande bil står snart inför besiktning och är i så pass dåligt skick att den inte är värd att laga.
Jag behöver en bil för att ta mig till jobbet 2 mil enkel resa, på sparkonto / fonder har jag ca 100 000kr och jag tänkte köpa en pålitlig bil antingen av släkting (om den affären blir av) eller via blocket. Pengarna det handlar om är ca 35-65′ för köp sedan får jag igen 5000 för min nuvarande bil vid försäljning.

Min nystartade portfölj vore det synd att peta i så det kommer jag låta bli. På sparkontot ligger istället 35000kr i dagsläget och jag står och undrar om jag ska bränna hela bufferten på bilköp och börja bygga om den på nytt eller om jag helt enkelt ska ta mig mitt första lån. Och hur gör jag isåfall det på bäst sätt?

Köper man bensin eller dieselbil idag, vad är att föredra?

Tack!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Wiktor!

Jag skulle aldrig köpa en bil med lån, det enda jag tycker är okej att låna till är bostad.
Om man inte kan köpa en bil för ett pris, så köper man en billigare tills man har råd.

Så för att svara på din fråga ur mitt perspektiv, så skulle jag ha köpt den kontant.

Sedan så tycker jag att du ska dela upp ditt sparande enligt fyra-hinkar-strategin, då har du t.ex en passiv/långsiktig portfölj som du inte alls ska röra på ett bra tag, sedan en mellanrisk-hink som du t.ex kan använda till nästa bilköp.
Då slipper du känna att du behöver plocka från ditt långsiktiga sparande.

Bensin, hybrid eller El, jag tror att Diesel kommer förbjudas inom en snar framtid. Forskning visar iaf att det är mycket sämre än bensin, så skulle inte chansa.
Hybrid skulle jag föredra, men 30-60k kommer du kanske inte jättelångt för en hybrid, så Bensin isåfall!

Hoppas du kommer fram till hur du vill göra!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Eller hur? Bara att köpa en bil man har råd med, köra den ett tag och sedan sälja den vidare när man har råd med drömobjektet. Eller ännu hellre bara fortsätta köra den billiga!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag stod inför samma val som du för två år sedan när vår förra bil kajkade ihop olägligt. För oss var det ett lätt val att bränna bufferten. Vi resonerade som så att krediter och låm kan man ansöka om ifall de behövs, dvs om ännu mer skulle skita sig innan vi hunnit återställa bufferten. Ingenting hände och vi behövde aldrig låna några pengar.

Bufferten finns till för sådant här! Utnyttja den när du måste! Varför betala för att låna från andra när du har pengarna och kan ”låna” gratis från buffertkontot?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Precis, bufferten finns just till för detta så man ska slippa ta från portföljen eller ta lån!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-19 klockan 17:26 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.