Köpa bostad eller ej i förhoppningar för vinst? Avakta?
Sök:

Köpa bostad eller ej i förhoppningar för vinst? Avakta?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Gabriel Ellingsen

ställde för sedan frågan: Köpa bostad eller ej i förhoppningar för vinst? Avakta?

Som rubriken lyder. Är på väg att köpa min första bostad och vill verkligen inte vara ett enskilda år eller månader för en eventuell nedgång. Vad bör jag göra?

Haft planer på att köpa, renovera, sälja med vinst. Fast den biten känns näst intill omöjlig i dagsläget?

Det finns 5 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Måste tillägga att jag är i behov utav ett hem och en hyresrätt har aldrig funnit mig i smaken.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Om du är i behov av bostad och inte tilltalas av att hyra så finns det väl bara ett alternativ?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Holger

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Omöjligt att veta om bostadspriserna kommer gå upp, ner eller ligga hyfsat konstant. Det går helt enkelt inte för det är så många faktorer som påverkar.

Med det sagt. Alla måste ju ha någonstans att bo. Har du råd och behöver någonstans att bo så skulle jag absolut köpa en bostad. Men att renovera bara för att sälja med vinst är ju knepigt. Kan du göra mycket jobb själv kan det kanske gå. Men det beror ju på hur marknaden ser ut när du ska sälja också. Omöjligt att svara på.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tänk aldrig i ekonomiska termer när du väljer ditt boende. Utgå ifrån vad som passar dina behov.

När jag för närmare 40 år sedan köpte min villa, doppade marknaden rejält och jag låg ordentligt back. Jag bodde kvar och den har nu gissningsvis fyrdubblats i värde.

Tänk på din livskvalitet och grubbla inte över kortsiktiga nedgångar. Jag vill ändå höja ett varningens finger för nyproducerade bostadsrätter. Många, dock icke alla, har ekonomiska planer som kraftigt påminner om glädjekalkyler.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

I princip skulle man kunna köpa ett ruckel och renovera pga så som lånemarknaden är idag är det lite svårare för bostadsköpare att köpa och sen utöka lånet för renovering.

Idag måste en bostad i princip vara nyckelfärdig för att kunna säljas.

Men, som privatperson är det svårt idag att göra en hacka på det. Du bör arbeta som snickare så med kontakter för att köpa andrahandsbyggmaterial etc.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Och i slutändan blir det arbetstiden man får betalt för.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag har sett det påstås att den förväntade avkastningen på fastighetsmarknaden på lång sikt följer löneökningarna, dvs ca 2,5% om året. Detta beror på att vi lägger en viss andel av vår inkomst på boendet. När detta inte håller så kan det bero på ett par faktorer, bland annat:

 • Skev inflyttning/utflyttning på en ort. Om det flyttar in fler än vad det byggs bostäder så tvingas folk att lägga mer på bostaden. Och omvänt, utflyttningsorter ser ofta priserna sjunka (till exempel Trollhättan och Vänersborg när Saab konkade).
 • Gentrifiering. Detta är också en lokal effekt som betyder att ett område som tidigare har ansetts vara ”slum” eller ”oönskat” nu rycker upp sig och blir attraktivt. Då flyttar människor med mer pengar in och priserna går upp. Självklart gäller också det omvända.
 • Upprustning av bostadens standard. Någon har köpt ett ruckel och fixat till. Då ökar förvisso värdet men det kostar också pengar. Väldigt många renoveringar ökar bara värdet lika mycket som man lägger in i form av material och arbete.

Det vi har sett på många håll i Sverige är att folk lägger större andel av sin ekonomi på boendet. Det vill säga många har minskat på andra utgifter för att ha råd att köpa bostad. Men den takten är inte hållbar på lång sikt eftersom det finns ett tak på hur mycket man kan lägga på sin bostad.

Jag hade inte räknat med vinst på en bostadsaffär. Mer sannolikt är att  värdeutvecklingen på bostadsmarknaden kommer få pyspunka och stå still en längre tid för att kunna återgå till den andel av folks ekonomi som den hade tidigare.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Fast det är ju inte riktigt så. Idag är det billigare än någonsin att bo i Stockholm t.ex. trots de höga priserna för att köpa en bostad. Räknat som andel av månadsinkomsten man behöver lägga på boende. Anledningen är såklart de låga räntorna. Dvs, trots de kraftiga prisökningarna så har räntesänkningarna varit ännu större. Men intressant för frågeställaren är ju vad som händer i framtiden. Och eftersom ingen vet så måste man ju ta en rimlig risk med hur mycket pengar man ändå lånar/använder till en bostad.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-16 klockan 17:08 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.