Köpa bostad för att minska månadsutgifter eller bo kvar i hyresrätt?
Sök:

Köpa bostad för att minska månadsutgifter eller bo kvar i hyresrätt?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan

ställde för sedan frågan: Köpa bostad för att minska månadsutgifter eller bo kvar i hyresrätt?

Hej!

Jag och min familj med två barn bor sedan några år i en relativt dyr hyresrätt (14 000 i månaden) och har över åren byggt upp ett kapital på 3 Mkr.

Vi överväger nu att överge hyresrätten och köpa bostad med sparat kapital som insats för 50-60% belåningsgrad. Tanken vore att ganska ordentligt kunna minska våra månadsutgifter (med de låga räntenivåerna som verkar gälla ett tag framöver) för att kunna öka det månatliga sparandet jämfört med idag. Vi sparar nu 10000-20000 per månad men bara en av oss har fast anställning för tillfället och minskade månadsutgifter/ökat sparande kunde kännas tryggare ekonomiskt för framtiden.

Det finns saker som möjligen talar emot. Förutom att man kan fundera på om prisläget är gynnsamt för att gå in på bostadsmarknaden och risker med ev räntehöjningar binder vi då även in hela eller delar av det sparade kapitalet i bostaden och missar möjligheten till fortsatt avkastning på börsen på detta. Dessutom blir det en större utmaning att nyttja sparat kapital vid pension då det blir bundet i bostaden.

Hur ska man egentligen tänka i denna situation? Tänker jag rätt om för- och nackdelar eller har jag glömt någon viktig faktor? Är det någon annan som varit i samma läge? Tacksam för alla eventuella reflektioner!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag gick igenom i detalj vad bostadsrätten faktiskt kostar jämfört med hyresrätt i mitt svar här:

Dags för studier

Där tog jag även med alternativkostnaden för handpengen.

Om du är orolig att missa avkastning på börsen så kan du minska handpenningen ni lägger och ha högre belåningsgrad! Den stora risken med för hög belåningsgrad är om lägenheten sjunker så mycket i värde att ni inte har råd att flytta vid behov (för att ni har mer lån än vad ni kan betala).

Apropå att binda pengar i boendet inför pension så finns det ju inget som hindrar att ni säljer och skaffar hyresrätt när ni pensionerar er. När barnen flyttar ut så kanske era behov med boendet ändras och ni vill flytta i vilket fall. Det finns också amorteringsfria lån för pensionärer där pengarna plockas ur dödsboet efter ens död (då blir det inte mycket till arv kvar, men ni får leva upp ert eget kapital).

Gör det som är bäst för er totala förmögenhet. Det låter som att ni har en trygg ekonomi trots din partners arbetsproblem. Jag har haft liknande situation med långtidsarbetslös och sjukskriven partner. Vi har valt att gå på det som är ekonomiskt mest fördelaktigt och det har alltid varit värt det. Då byggs förmögenheten på och det finns buffertar att ta av när skiten träffar fläkten. Vi kunde gå långa perioder med negativt kassaflöde (nalla på bufferten) men samtidigt hade vi andra perioder när vi kunde fylla på.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar! Som du säger gäller det nog att göra vad som känns rätt men samtidigt ta hänsyn till vad som kan vara rationellt ekonomiskt. Inte helt lätt avvägning. Idealt skulle jag vilja sprida riskerna mellan boende och börs och inte lägga alla ägg i samma korg. Ska överväga högre belåning även om väl boräntan då blir högre.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 2. Vit pil

  En låg boendekostnad näst intill 0 kan man som pensionär få i stockholms innerstad med en rätt placering. Ett alternativ,som finns på kontinentet o h i tex finland är en ägarlägenhet.Jag har alltid sagt till mina barn att en ägd bostad med låg avgift är bästa pensionsförsäkringen.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Leif Sandberg
 3. Vit pil

  Som vanligt, när man jämför hyresrrätt med bostadsrätt, tar man inte med kostnader för underhållet av bostadsrätten. Kyl-/frys, spis, ev. tvättmaskin och diskmaskin, m.m. kan gå sönder. vilket gör att man också ska ha en buffert för dessa utgifter.
  Sedan gäller det att det är en bra och kunnig styrelse, som hanterar ekonomi och förvaltning i övrigt på ett bra sätt.
  Det vore bra om någon kunnig och ”ärlig” ekonom redovisade en jämförelse med dessa faktorer medtagna.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Rolf Bryngel
 4. Vit pil

  Vadå ”som vanligt”? Jag tog med underhåll. En vanlig uppfattning är att det kostar ca 500-1000 kr i månaden. För 500 kr i månaden får du nytt badrum och kök vart 20e år ungefär. Kylskåp och diskmaskin brukar inte hålla riktigt så länge, så kanske att jag lade mig i underkant. Men på 700 kr/månad är du rätt safe. Här finns en bra artikel:

  http://www.borattupplysning.se/wp_brskola/att-underhalla-en-bostadsratt/

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 5. Vit pil

  Tack Emil! Just sådan information om underhållskostnader är vad jag ”som vanligt” saknar, både vid annonsering vid försäljning och när jag frågar de som bor i bostadsrätter. Det är när denna kostnad finns med som man kan göra jämförelsen med hyresrätten.
  Artikeln du tipsar om är riktigt bra – tack för det!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Rolf Bryngel

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-22 klockan 22:39 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.