Köpa bostad utan lån eller låna och spara
Sök:

Köpa bostad utan lån eller låna och spara

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mariana

ställde för sedan frågan: Köpa bostad utan lån eller låna och spara

Vi tänker flytta ut på landet och kan köpa den nya bostaden med pengar från tidigare vinst på försäljning (flera år sedan) Vi gillar tanken med att vara utan lån. Men frågan är om det är dumt när räntorna är så låga att låsa upp så stor del i huset. Huset kommer att kosta ca 1miljon. Tanken är att inte jobba heltid och driva egna verksamheter vid sidan. Vi har inga lån i nuläget. Vi kommer efter köp fortfarande ha ca 250 tusen var i aktie/fondspar. Frågan är köpa utan lån, 50/50 eller belåna helt. Tack för tankar och tips!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Mariana.
Har ni delad eller gemensam ekonomi?
Skulle absolut se till att vara skuldfri om ni nu har möjlighet att vara det vi husköpet för en miljon.
Bättre utgångspunkt för att kunna kostnadsreglera sina månadsutgifter går inte att få.
Själv alltid varit skuldfri och har ju då alltid kunnat reglera vika utgifter man vill ha varje månad.
Du kommer kunna månadsspara större belopp för oväntade kostnader och även till fondsparandet kan du reglera om du vill spara mera eller mindre vissa månader.
Exempel: Äger 50/50 på huset och har delad ekonomi. Huset betalt kontant.

Nr 1: Skaffa ett huskonto med två kort där ni kommer överens om summa som ska sättas in varje månad till driften av hemmet. T.ex 5000 kr var. (Mat,tv, fiber/adsl, färg tapeter renoveringar m.m.).
(kan ju även regleras med % om den ena parten tjänar mycket mera).

Nr 2: Ett privat konto med kort där ni själva kan reglera era egna månadskostnader T.ex mobil, kläder, bil utekvällar med vännerna m.m. sånt som ni inte ska belasta varandra med.

På det viset kommer ni få en helt annan syn på eran hushållsekonomi och kan då också reglera eran egen sparförmåga och utgifter.

Man kan göra liknande med nr 1 även med lån men då har du en kostnad som inte är reglerbar på samma sätt.
Ex. 1 000 000 kr / 120 månader = 8333 kr/ månad + ränta +tv, mat, fiber/adsl, bensin till gräsklipparen renoveringar o.s.v.

Varför inte spara dom 8333 kr / månad i aktieportföljen istället.

Man kan göra på många olika sätt, förstår din tanke med att räntan i portföljen med mycket kapital i kan ge bättre avkastning på börsen än vad man får betala i låneränta på banken.
Men istället då varför inte kunna känna sig fri och äga sitt boende istället för att låta banken äga det.
Prata om det, diskutera fram och tillbaka.
Gör lista på för och nackdelar.
Och tänk 5-10 år framåt

Lukas

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej!
  Jag har hela köpeskillingen till en bostadsrätt utan att behöva ta någon lån från banken, inte behöver väl jag pantsätta den få?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Annikka

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Rent ekonomiskt är det ju ganska lätt, då ska ni låna pengar och investera. Men det handlar ju om vad ni är trygga med, hur framtidsplanerna ser ut etc. Det är dyrt att finansiera hela huset med egenkapital, men ger ju trygghet. Så jag skulle göra det som ”känns” bäst för er.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-05-28 klockan 13:30 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.