Köpa bostad
Sök:

Köpa bostad

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Nevin

ställde för sedan frågan: Köpa bostad

Hej kompisar. Tack för en fantastisk sida med mycket kloka, hjälpsamma människor. Jag skulle nu också vilja ha lite hjälp i hur jag bör resonera.

Jag skall inom ett år iaf köpa min första bostad. och jag skulle uppskatta att det kommer att bli en lägenhet för cirka 2 miljoner kr. På grund av arv och ett gott sparande så har jag ca 1 700 000 kr.

Hur mycket ungefär hade ni lagt i kontantinsats? Och vad för ränta bör jag satsa på? Jag kommer att göra min läxa noggrant och kontakta olika banker osv. Kan vara värt att nämna att jag vid köptillfälle kommer att vara studerande och ej ha någon inkomst. Jag har ingen aning egentligen hur mycket mer än 15 % som är rimligt och smart ekonomiskt att lägga in. Hur skall jag tänka och resonera?
Tack på förhand och ha det bra!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Nevin!

Finns många sätt man kan resonera här, nu under ett lågränteklimat så är det många som resonerar på att ha så lite av eget kapital i bostaden och placera resterande för att få avkastning på pengarna.

Dessa resonerar såhär: ”Om jag har en ränta på 1.5% på mitt lån, så behöver jag avkasta lite mer än 1.5% för att jag ska tjäna på att inte ha pengarna i bostaden”.
Däremot så höjer man då risken i sin ekonomi enormt, då en svängning på börsen kommer att minska ditt egna kapital enormt och en räntehöjning kommer sätta högre krav på att du avkastar mer.

Att ha mindre lånat på bostaden kan vara väldigt skönt då du inte är lika exponerad mot räntemarknaden som förväntas att gå upp nu inom kort. Skulle du ha ca 50% i belåning så har du en väldigt bra förhandlingssituation mot banken. Då du även har kapital bakom som backar upp nästan hela värdet.
Du blir då ingen risk för banken och borde kunna förhandla ned räntan i nuläget under 1% (Tänkt på att banken betalar 0.25% till riksbanken för pengarna som du lånar av dom).

Jag hade nog gjort så att investerat 1m i bostaden och sedan placera resterande på andra hål, sedan förhandla en bra ränta med banken.

Hoppas du kommer fram till hur du vill göra!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.