Köpa bostad
Sök:

Köpa bostad

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Nevin

ställde för sedan frågan: Köpa bostad

Hej kompisar. Tack för en fantastisk sida med mycket kloka, hjälpsamma människor. Jag skulle nu också vilja ha lite hjälp i hur jag bör resonera.

Jag skall inom ett år iaf köpa min första bostad. och jag skulle uppskatta att det kommer att bli en lägenhet för cirka 2 miljoner kr. På grund av arv och ett gott sparande så har jag ca 1 700 000 kr.

Hur mycket ungefär hade ni lagt i kontantinsats? Och vad för ränta bör jag satsa på? Jag kommer att göra min läxa noggrant och kontakta olika banker osv. Kan vara värt att nämna att jag vid köptillfälle kommer att vara studerande och ej ha någon inkomst. Jag har ingen aning egentligen hur mycket mer än 15 % som är rimligt och smart ekonomiskt att lägga in. Hur skall jag tänka och resonera?
Tack på förhand och ha det bra!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Nevin!

Finns många sätt man kan resonera här, nu under ett lågränteklimat så är det många som resonerar på att ha så lite av eget kapital i bostaden och placera resterande för att få avkastning på pengarna.

Dessa resonerar såhär: ”Om jag har en ränta på 1.5% på mitt lån, så behöver jag avkasta lite mer än 1.5% för att jag ska tjäna på att inte ha pengarna i bostaden”.
Däremot så höjer man då risken i sin ekonomi enormt, då en svängning på börsen kommer att minska ditt egna kapital enormt och en räntehöjning kommer sätta högre krav på att du avkastar mer.

Att ha mindre lånat på bostaden kan vara väldigt skönt då du inte är lika exponerad mot räntemarknaden som förväntas att gå upp nu inom kort. Skulle du ha ca 50% i belåning så har du en väldigt bra förhandlingssituation mot banken. Då du även har kapital bakom som backar upp nästan hela värdet.
Du blir då ingen risk för banken och borde kunna förhandla ned räntan i nuläget under 1% (Tänkt på att banken betalar 0.25% till riksbanken för pengarna som du lånar av dom).

Jag hade nog gjort så att investerat 1m i bostaden och sedan placera resterande på andra hål, sedan förhandla en bra ränta med banken.

Hoppas du kommer fram till hur du vill göra!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  ”räntemarknaden som förväntas att gå upp nu inom kort”

  Experterna talar. Räntan förväntades att gå upp inom kort 2012 0ch 2013 också. Finns hur många artiklar som helst på det.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 2. Vit pil

  Ursäkta att jag ”Spår” i min kula, men trenden i världen har varit att höja räntorna i dom flesta länderna, förutom Sverige och EU (som inte är ett land).
  USA har också höjt ett bra tag och fortsätter höja ser det ut som, även om dom har sänkt räntebanan.

  Nu fick vi se riksbanken höja räntan 0.25%, detta visar att räntan är påväg upp, även om räntebanan sänktes något även här i Sverige. Men uppåt är dom flesta ense om att vi ska!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag kan rekommendera https://houseofbanks.se

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Vd!
  Vad är det för länk med lån till fruktansvärda räntor som du rekommenderar? I ett fall är räntan 2 procent per månad.

  Frågan gäller seriösa bostadslån där räntorna för närvarande ligger runt 1.5 per år, inte per månad

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-12-04 klockan 21:15 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.